Световни банки в съмнителни схеми за 2 трилиона долара

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:20, 21.09.2020
Чете се за: 01:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Медийни разкрития за пране на пари, избягване на санкции и използване на пирамидална схема от водещи световни банки. Става дума за съмнителни транзакции в размер на два трилиона долара. Те са извършвани в периода 1999-2017-а.

Борсов спад от 5,2 на сто регистрира и Дойче банк, която е сред споменатите финансови институции, заедно с Баркли и Джей Пи Морган.

След публикациите акциите на британските HSBC в Хонконг и на СтанЧарт в Лондон се сринаха на най-ниски равнища от близо четвърт век.

Замесените банки увериха, че от години вземат мерки за борба с финансовата престъпност. Оказва се обаче, че най-голямата британска банка Ейч Ес Би Си е замесена в измама за 80 милиона долара по пирамидалната схема Понци. При нея първите инвеститори получават парите на новите до неизбежния колапс.

Фараонът е китаец, установил се край Лос Анджелис. Обещавал 100 % печалба за 100 дни от инвестиции в облачни услуги. Жертвите са хиляди, но банката не реагира с години до 2014-а.

62% от докладите за съмнителни дейности са от Дойче банк, през нея са преминали 1,3 от общо 2 трилиона, установени при разследването. През 2015-а Дойче банк е глобена с 258 милиона за нарушение на американски санкции. И след това обаче банката остава замесена в трансфери за избягване на наказателните мерки срещу Иран.

Йорг Ейгендорф - говорител на Дойче банк: Всичко е проучено, запознати сме отблизо. Най-важното е, че направихме огромни инвестиции в този сектор от 2015-а. Тогава имахме 500 служители за борба с прането с пари, сега разполагаме с 1500 и разширяваме отдела.

Документите разкриват и схеми през американски банки за избягване на санкциите срещу Северна Корея. Джей Пи Моргън пък е помогнала на руския мафиотски "бос на босовете" Семьон Могилевич да прекара през финансовата система един милиард долара в рамките на пет години.

Разкритията се базират на вътрешни доклади за подозрителни действия, изпратени от самите банки до американската служба за борба с финансовите престъпления. 2100 файла са изтекли до американския портал Бъз Фийд, а оттам и до Международния консорциум на разследващите журналисти. Над досиетата през последните 16 месеца са работили 400 журналисти от 88 страни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Серотонин" по Мишел Уелбек дава начало на новия сезон в театър "Азарян"
"Серотонин" по Мишел Уелбек дава начало на новия сезон в театър "Азарян"
Втори фалстарт на делото за строежа в Алепу
Втори фалстарт на делото за строежа в Алепу