НОВИНИ

Световни банки в съмнителни схеми за 2 трилиона долара

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:20, 21.09.2020
Чете се за: 01:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Медийни разкрития за пране на пари, избягване на санкции и използване на пирамидална схема от водещи световни банки. Става дума за съмнителни транзакции в размер на два трилиона долара. Те са извършвани в периода 1999-2017-а.

Борсов спад от 5,2 на сто регистрира и Дойче банк, която е сред споменатите финансови институции, заедно с Баркли и Джей Пи Морган.

След публикациите акциите на британските HSBC в Хонконг и на СтанЧарт в Лондон се сринаха на най-ниски равнища от близо четвърт век.

Замесените банки увериха, че от години вземат мерки за борба с финансовата престъпност. Оказва се обаче, че най-голямата британска банка Ейч Ес Би Си е замесена в измама за 80 милиона долара по пирамидалната схема Понци. При нея първите инвеститори получават парите на новите до неизбежния колапс.

Фараонът е китаец, установил се край Лос Анджелис. Обещавал 100 % печалба за 100 дни от инвестиции в облачни услуги. Жертвите са хиляди, но банката не реагира с години до 2014-а.

62% от докладите за съмнителни дейности са от Дойче банк, през нея са преминали 1,3 от общо 2 трилиона, установени при разследването. През 2015-а Дойче банк е глобена с 258 милиона за нарушение на американски санкции. И след това обаче банката остава замесена в трансфери за избягване на наказателните мерки срещу Иран.

Йорг Ейгендорф - говорител на Дойче банк: Всичко е проучено, запознати сме отблизо. Най-важното е, че направихме огромни инвестиции в този сектор от 2015-а. Тогава имахме 500 служители за борба с прането с пари, сега разполагаме с 1500 и разширяваме отдела.

Документите разкриват и схеми през американски банки за избягване на санкциите срещу Северна Корея. Джей Пи Моргън пък е помогнала на руския мафиотски "бос на босовете" Семьон Могилевич да прекара през финансовата система един милиард долара в рамките на пет години.

Разкритията се базират на вътрешни доклади за подозрителни действия, изпратени от самите банки до американската служба за борба с финансовите престъпления. 2100 файла са изтекли до американския портал Бъз Фийд, а оттам и до Международния консорциум на разследващите журналисти. Над досиетата през последните 16 месеца са работили 400 журналисти от 88 страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Серотонин" по Мишел Уелбек дава начало на новия сезон в театър "Азарян"
"Серотонин" по Мишел Уелбек дава начало на новия сезон в театър "Азарян"
Втори фалстарт на делото за строежа в Алепу
Втори фалстарт на делото за строежа в Алепу