НОВИНИ

13-та е факт: Рафаел Надал отново е краля на "Ролан Гарос"

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:12, 11.10.2020
Чете се за: 03:35 мин.
Тенис
факт рафаел надал отново краля ролан гарос

Испанецът изигра безупречен мач срещу световния номер Новак Джокович и триумфира с 6:0, 6:2, 7:5, за да спечели 20-та си титла от Големия Шлем, с което изравни Роджър Федерер на върха в класацията за най-много титли от Шлема при мъжете.

Триумфът на Надал е наистина впечатляващ, като се има на предвид, че испанецът не загуби нито един сет по пътя си към 13-та титла в Париж.

За Матадора това също бе и победа номер 100 на Ролан Гарос, нещо непостижимо за който и да е друг тенисист.

Сблъсъка за трофея не предложи очакваното зрелище, след като в първите два сета Надал изцяло доминираше на корта и не даде никакви шансове на Джокович.

В третата част Ноле вдигна нивото си и за момент изглеждаше, че може да се върне в битката, но Рафа за пореден път показа защо е най-добрият на Ролан Гарос и успя са затвори мача с чиста победа.

За световният номер 1 пък това бе едва втора загуба през годината, след като на US Open, той бе дисквалифициран в мача си срещу Пабло Кареньо-Буста, заради удар с топка по един от съдиите на корта.

ПРЕДИ МАЧА

Първият срещу вторият в световната ранглиста, Сърбия срещу Испания, Джокович срещу Надал, време е за финала на "Ролан Гарос 2020!"

След две седмици на битки по кортовете в Париж, ето че настъпи момента да определим тазгодишният шампион.

Какъв по-мечтан финал от Новак Джокович срещу Рафаел Надал?

Залогът е: 13-та "Купа на Мускетарите" за Матадора или втори Голям Шлем в кариерата на Джокера.

Несъмнено и двамата си заслужиха мястото в последния сблъсък, но формата на Надал е наистина стряскаща и, може би, именно тя му дава предимство днес.

Испанецът все още не е загубил сет в турнира, въпреки че в последните два мача получи истински отпор от Яник Синер и Диего Шварцман. Надал обаче класата си и в двата двубоя успя да стигне до чисти победи.

Джокович също имаше безоблачен път до 1/4 финалите, където обаче загуби първия сет срещу Пабло Кареньо-Буста. Сърбинът изпитваше болки във врата, които го предизвикаха да извика физиотерапевт на корта, от което неговия противник не остана никак доволен.

В край на сметка Ноле стисна зъби и осъществи пълен обрат, за да се класира за полуфиналите. Там той спечели първите два сета срещу Стефанос Циципас и сервираше за спечелването на мача в третия.

В този момент обаче нещо се случи и Циципас започна завръщането си в мача. Гъркът спечели третия и четвъртия сет и изглеждаше много близо до мечтания финал.

Джокович все пак се стегна в най-важния момент и успя да вземе решаващата част, за да си подпечата място в сблъсъка за трофея.

Това ще бъде епизод номер 56 от съперничеството Джокович-Надал, като сърбинът води с 29-26 победи.

Що се отнася до финали в турнири от Големия Шлем, там имаме пълно равенство 4-4.

На Ролан Гарос очаквано Надал води убедително с 6-1 успеха, но не бива да забравяме, че Джокович е един от двамата тенисисти, които въобще е побеждавал Надал в този турнир.

Кой ще триумфира в последния за годината турнир от Големия Шлем?

Ще изравни ли Рафаел Надал рекорда на Федерер от 20 титли от Шлема?

Ще стане ли Джококович първият в историята с два Големи Шлема?

ПЪРВИ СЕТ

Още от началото на двубоя, Джокович показа, че отново ще разчита на късите топки. Само в първия гейм той използва четири, но последните две му изиграха лоша шега и след тях Надал стигна до точка за пробив, която бе реализирана.

В следващия гейм Рафа поведе с 40:15, но няколко неточности доведоха до равенство. Въпреки това, испанецът се справи и поведе с 2:0.

Грешките на Джокович продължиха и нова такава, от бекхенд, донесе втори пробив в полза на Матадора.

В четвъртия гейм сърбинът показа, че не се отказал от битката за сета, но след като пропусна три брейкбола, в край на сметка той загуби този 10-минутен гейм.

Джокович поведе с 40:0 в петия гейм и изглеждаше, че най-накрая ще успее да се разпише в мача, но Надал имаше други планове и след фантастични изпълнения от дъното на корта, спечели пети пореден гейм.

"Геврека" стана факт скоро след това, като Матадора затвори първия сет след ас.

ВТОРИ СЕТ

Втората част най-накрая донесе позитиви за Джокович, който спечели първия гейм, след изключителна битка, по време на която отрази три брейкбола.

В третия гейм обаче сърбинът нямаше какво да стори и Надал реализира общо четвъртия си пробив от началото на мача.

Испанецът продължи да бъде господар на корта, като първо затвърди пробива за 3:1, а след това още веднъж се възползва от серия от грешки на Джокович, за да пробие още веднъж.

В тези минути, левичарят от Майорка, просто не беше в състояние да сбърка, като при един от редките му пропуски, дори Ноле вдигна високо ръце, не можейки да повярва.

Световният номер 1 стигна до втория си гейм в седмата част, но нямаше какво да спре Матадора по пътя към спечелването на втория сет с 6:2, след малко над час и половина игра.

ТРЕТИ СЕТ

Третият сет започна без пробиви в първите четири гейма, въпреки че Джокович отново трябваше отразява възможности пред Надал.

При 2:2 обаче сърбина изигра много слаб гейм и след бекхенд в мрежата, загуби подаването си за общо шести път от началото на финалния сблъсък.

На свое подаване обаче Надал показа колебания и след две непредизвикани грешки откри шанс пред сърбина за моментален рибрейк. Джокович отново заложи на къса топка, до която обаче Рафа стигна и пласира удар, след който сърбина сгреши.

Световният номер 1 обаче си осигури втора възможност за пробив и този път не сгреши, като след печелившия бекхенд, Ноле буквално изригна.

Той продължи с великолепните си изпълнения, за да поведе с 4:3.

В деветия гейм Надал отново се хвърли в търсене на решителен пробив, но Джокович първо спаси точката за пробив, а след това с две акции към мрежата, стигна до 5:4.

При 5:5 сърбинът отново беше изправен до стената на свое подаване, след като допусна да се стигне до 30:40. В този решителен момент Новак допусна двойна грешка, в опит да намери линията и така доближи Надал само на гейм от триумфа.

Три бързи точки осигуриха на Матадор три шанса да стигне до титлата и още при първия испанецът реализира ас, с който ознаменува 13-та си титла в Париж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София ще има площад на името на Вацлав Хавел
София ще има площад на името на Вацлав Хавел
Разкриха крупен незаконен добив на инертни материали от река Струма (Снимки)
Разкриха крупен незаконен добив на инертни материали от река Струма (Снимки)