НОВИНИ

1,6 млн. българи ще ходят на море, но къде – на Черно или Средиземно море?

млн българи ходят море ndash черно средиземно море
bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 17.06.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Над 1 милион и 600 хиляди от пълнолетните българи планират да почиват това лято, сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд".

Малко над половината (53%) от планиращите почивка ще изберат българското Черноморие, а 55% твърдят че не се притесняват да отидат на плаж заради COVID-19.

Данните сочат, че младите и хората, живеещи в столицата, в най-голяма степен са сред планиращите почивка това лято.

Спрямо предходната година се отчита спад в дела им, а и всеки десети все още не е решил дали ще ходи на плаж или на планина.

Отново, както и в предходната 2019 г., като основна причина сред непланиращите почивка се посочва липсата на финанси.

Само 12% от непланиращите почивка са хора, които споделят, че се притесняват да почиват това лято заради пандемията, показва изследването.

От данните е видно още, че всеки пети декларира, че ще почива в чужбина, като тук се отчита спад спрямо предходната година (32%).

"Независимо че отчитаме спад и сред планиращите почивка в чужбина, Гърция продължава да е най-предпочитаната чуждестранна дестинация за почивка от българите. Географската близост, а и до голяма степен вече създадените връзки и наложени традиции са част от възможните обяснения за това Гърция да е най-предпочитаната чуждестранна дестинация за летен туризъм", коментират социолозите.

Цената на нощувките (22%) и самият курорт (20%) продължават да са водещите критерии, които формират избора за място за летуване. Спрямо предходната година се отчита повишаване на важността на фактори като тишина и спокойствие.

Близо една трета (30%) от българите са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм. На противоположното мнение са 18%, а около една пета (21%) смятат, че няма промяна в последните години, сочи още изследването на "Тренд".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
60 години "По света и у нас": Новинарски истории с Даниела Кънева
60 години "По света и у нас": Новинарски истории с Даниела Кънева
Осми пациент с коронавирус от Разградска област се лекува в русенско лечебно заведение
Осми пациент с коронавирус от Разградска област се лекува в русенско лечебно заведение