НОВИНИ

2/3 от населението искат спешни мерки за борба с климатичните промени

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:32, 27.01.2021
Чете се за: 01:22 мин.
Още
населението искат спешни мерки борба климатичните промени
Слушай новината

Въпреки пандемията около 2/3 от населението по света смята, че трябва да се вземат спешни мерки за борба с климатичните изменения.

Данните са от най-голямото проучване по темата. То е проведено от Програма на ООН за развитие, с помощта на университета Оксфорд, в периода октомври-декември 2020.

В него са участвали над милион и 200 000 души от 50 държави от цял свят. Като забележителното е, че около 550 000 от участниците са на възраст между 14 и 18 години.

Обобщените данни показват, че 64% от анкетираните са ЗА незабавна промяна на политиките по отношение на климата. Заложената стохастическа грешка е +/- 2 на сто.

Има разлика в нагласите на участниците, в зависимост къде се намират и кои са най-големите замърсители в държавите им, но като цяло се очертават 4 основни стъпки за борба с климатичните изменения.

А именно - опазване на горите и земята, използване на възобновяеми енергийни източници, природощадящи техники за селското стопанство и инвестиция е зелени компании.

Прави впечатление и фактът, че колкото са по-образовани хората, толкова по-съзнателно е отношението им към климата и опазването на околната среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Вълчев е новият директор на БТА
Кирил Вълчев е новият директор на БТА
България побеля от януарския сняг (Снимки)
България побеля от януарския сняг (Снимки)