НОВИНИ

25 екипажа са подали заявки за участие в 52-ото издание на рали "Стари Столици" този уикенд

двадесет пет екипажа подали заявки участие издание рали стари столици уикенд
Снимка: Инфо Шумен
bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 02.08.2023
Чете се за: 05:05 мин.
Спорт
Слушай новината

25 екипажа подадоха заявки за участие в рали "Стари Столици", втори кръг от националния шампионат, съобщиха на пресконференция организаторите му. 52-ото издание на автомобилното състезание ще се състои на 5 и 6 август и включва специален градски етап около зала "Арена Шумен" с дължина 2,3 километра. С него ще завърши първият състезателен ден, който включва още четири етапа – „Велики Преслав“, „Върбица“, „Кота 1008“ и „яз. Тича“. Програмата на ралито на следващия предвижда още пет скоростни етапа - „Пивовара 1“, „Лозево 1“, „Пивовара 2“, „Лозево 2“ и „Валерий Великов“, който ще носи и допълнителни бонус точки. Общата дължина на скоростните отсечки е 100,12 километра. Трасето по състезателните етапи на ралито ще се затварят час преди старта на първия автомобил.

„Фаворити да спечелят са три екипажа, които са с най-модерните и сериозни автомобили“, каза отговорникът по сигурността на ралито Данчо Данчев, който е печелил автомобилното състезание като пилот.

По думите му фаворитите за първо място и в рали „Стари Столици“, както и за шампионската титла в националния шампионат са четирикратните шампиони на България Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Skoda Fabia Rally 2 Evo), които отпаднаха на 18-то издание на рали "Твърдица", първи кръг от националния рали шампионат т.г., както и Пламен Стайков и Рафи Кадиев (Skoda Fabia R5), които го спечелиха. Тройката на фаворитите допълва шуменският екипаж Мартин Сурилов и Здравко Здравков (Citroen C3 R5), които спечелиха последното издание на рали „Стари Столици“ и завършиха втори на „Твърдица“, където двата екипажа постоянно си разменяха етапни победи, като в крайна сметка завършиха с разлика от 6.8 секунди.

Данчев отбеляза, че автомобилите на трите екипажа са „най-висок клас като изработка и мощност, водят се 300 плюс конски сили, защото не е уточнено колко точно са“. Той припомни, че има „WRC- автомобили, които са най-добрите в световния рали шампионат, а следващият клас са тези три автомобила – RC5“.

„Тази година има много сериозно шуменско участие, цели осем екипажа“, каза още Данчо Данчев.

"Трасето за автомобилното състезание е готово на 100 процента, благодарение на съдействието на общините Шумен, Велики Преслав и Върбица, през чиито територии преминава трасето на ралито, посочи Данчев. Най-голям финансов ресурс отдели община Шумен, тъй като отсечките „Новосел“ и „Лозево“ бяха в много лошо състояние, но сега са подготвени за ралито. Отсечката „Велики Преслав“ също изглежда като на състезание от европейско ниво. Успяхме да оправим, до колкото можем, и отсечката във Върбица, тъй като пътят там е затворен за движение и беше в доста окаяно състояние", допълни Данчев.

На 4 август за екипажите ще има опознавателни обиколки, обясни директорът на ралито Савко Панайотов, като и, че това е най-старото автомобилно състезание в България, и то без да променя трасето си. Той припомни още, че част от трасето на рали „Стари Столици“ е включвало и рали „Албена – Златни пясъци – Сливен“, по късно преименувано на „Рали България“, което е променяло и мястото си на провеждане.

Официалното откриване на рали “Стари столици” е в събота, 5 август от 12,30 часа пред “Арена Шумен”. Награждаването на победителите е в неделя, 6 август, в 14,30 часа пред “Арена Шумен”.

Автомобилният състезател от Шумен в рали „Стари столици" Румен Димитров призовава публиката да си избере безопасни места по трасето. Пилотът от областния град Бойко Стойчев каза дни преди да застане на старта на надпреварата, че предстои изключително атрактивно състезание.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАБХ затвори ферма в Етрополе заради случай на Ку-треска
БАБХ затвори ферма в Етрополе заради случай на Ку-треска
Футболните националки Лора Петрова и Ивана Найденова ще играят в Серия Б през новия сезон
Футболните националки Лора Петрова и Ивана Найденова ще играят в Серия Б през новия сезон