НОВИНИ

32 жертви на пътя от началото на юни, ранените са близо 600

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:53, 29.06.2020
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Повишено внимание на пътя в началото на лято. За това призовават пътни експерти по повод Деня на безопасността на движението по пътищата, който днес се отбелязва за втори път в България.

Статистиката показва, че именно юли, август и септември на пътя има най-много жертви и ранени.

За съжаление и днес денят беше белязан от инциденти. Около 10:30ч. тази сутрин на бул. "Цариградско шосе" катастрофа между автобус на градския транспорт и лека кола образува километрични задръствания в района на 4-ти километър в посока центъра. За щастие няма тежко пострадали, единствено материални щети.

Именно летните месеци са най-тежки по отношение на пътния травматизъм. Данните показват, че средно статистически през юли и август стават най-много катастрофи със загинали и ранени - става въпрос за над 1 400 случаи годишно. От началото на месеца на пътя са загинали 32-ма души, а ранените са близо 600. От МВР заявиха, че по-морето контролът е завишен, особено около курортите. Акцентът на проверките е върху скоростта, употребата на алкохол и наркотици.

Изненадващи проверки и повече патрули по морето обещават от "Пътна полиция" и това лято. Ще се следи стриктно за превишена скорост, както и употреба на наркотици зад волана.

Комисар Неделчо Рачев - ОДМВР Бургас: Стандартните маршрути, които настойчиво покриваме с полицейски екипи, с цел превенция, това е маршрутът Бургас - Созопол - Приморско - Царево - Бургас - Несебър - Обзор.

Росен Рапчев - експерт в Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата": Неправилни изпреварвания, дистанция. Агресивност, това нещо не трябва да се получава. Нека да сме по-добри.

Проучванията са категорични - враг номер едно на пътя е скоростта. Неточна преценка за дистанция и рисковани изпреварвания са другите най-чести грешки. Не малко шофьори подценяват и поддръжката на автомобила преди дълъг път.

Румен Дунев - автомобилен състезател: Един оглед, ако трябва да се провери автомобилът, е в рамките на 25 минути, но после по време на пътя ви спестява страшно много неприятности.

Нещо, което често се пренебрегва, е проверката на гумите. Ниското налягане увеличава съпротивлението, а това води до по-голям разход на гориво и влошава стабилността.

Румен Дунев: Когато гумата работи продължително с ниско налягане, тя загрява и от самото прегряване често пъти каучукът не издържа и гумата се пръсва.

Шофирането при преумора, както и използването на мобилен телефон също могат да се окажат фатални.

Росен Рапчев: Движейки се с близо 80 километра в час, две секунди отнемане на вниманието извън пътя, все едно сте преминали едно футболно игрище. През това време може да се случат много работи. Колата пред вас може да е натиснала спирачки да спре, да е тръгнал да пресича някой.

Данните на МВР показват, че за първите шест месеца на годината загиналите на пътя са със 78 по-малко в сравнение със същия период миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Дългият път към нощта на Аскеер" - тази вечер от 22ч. по БНТ1
"Дългият път към нощта на Аскеер" - тази вечер от 22ч. по БНТ1
Брюксел представя първите докладите за върховенството на закона през септември
Брюксел представя първите докладите за върховенството на закона през септември