НОВИНИ

Брюксел представя първите докладите за върховенството на закона през септември

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:45, 29.06.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Европейската комисия ще представи през септември първите доклади за върховенството на закона във всички държави от Европейския съюз, които са част от новия механизъм за наблюдение. До сега Брюксел следеше съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност
само в България и Румъния.

Получаването на европейски средства от следващата година ще бъде силно обвързано със спазването на принципите на правовата държава.

Всяка страна ще бъде оценявана поотделно от Брюксел въз основа на информация, която Еврокомисията получава не само от правителствата, но и от неправителствения сектор, граждански сдружения и други международни организации.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндърс съобщи пред евродепутати, че вече се работи по първите доклади и те ще бъдат представи през есента.

Дидие Рейндърс, Еврокомисия по правосъдието: Докладът за върховенството на закона ще бъде всеобхватен, той ще се занимава и с въпроси, свързани с борбата с корупцията, свободата на медиите, плурализма и взаимодействието и баланса между институциите. Механизмът за върховенството на закона ще вземе под внимание и извънредните мерки, въведени по време на пандемията от COVID-19, ако те имат отношение към принципите на правовата държава.

Брюксел все още не е обявил официално какво ще стане с наблюдението върху България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка.

За България Еврокомисията обяви миналата година, че наблюдението може да отпадне след положително мнение от страна и на другите две евроинституции. Европарламентът вече подкрепи отпадането, но Съветът все още не се е произнесъл.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
32 жертви на пътя от началото на юни, ранените са близо 600
32 жертви на пътя от началото на юни, ранените са близо 600
Юве плати над 70 млн. за Артур
Юве плати над 70 млн. за Артур