НОВИНИ

Заради страх от COVID-19 - туристите пътуват с коли, автоколони по пътя до Халкидики

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:39, 29.06.2020
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Пътуванията с кола са предпочитани от туристите в условия на риск от коронавирус, констатира репортаж на Евронюз от българо-гръцката граница при граничен пункт "Кулата". Телевизионният канал се е сдобил и с предварителен списък на страните, чиито граждани ще могат да влизат в ЕС след отварянето на външните граници на общността на 1 юли.

Огромните автоколони по границите се завръщат. Мнозина се въздържат от пътуване със самолет, влак или автобус, заради риск от зараза, отбелязва Евронюз. Пунктът Кулата-Промахон в момента е единственият отворен в Северна Гърция до 1 юли.

Сърбинът Марко Игнятов е прекарал с близките си 9 часа в колата. Пристигнали са в Халкидики през България.

Марко Игнятов - турист от Сърбия: Дълго се чудихме дали да дойдем и накрая се решихме. Защо да пропускаме ваканцията? Тревожехме се дали ще ни спрат на границата, но просто ни пуснаха и всичко беше наред.

В миналото много туристи пътуваха с кола защото не е имало полети, или са били твърде скъпи, но сега е различно.

Йоанис Куфидис - Гръцка търговска камара: Днес пътуването с кола е много по-лесно. Пътната мрежа вече е много по-добра в Гърция, и на Балканите, в цяла Европа. Може да се кара по-бързо и големите разстояния се преодоляват по-лесно.

Гражданите на САЩ, Бразилия и Русия са в забранителния списък за влизане в Евросъюза след отваряне на външните граници на 1 юли, твърди Евронюз. В положителния списък влизат 15 държави, включително Австралия, Канада, Япония, Черна гора и Сърбия.

Британците са извън списъците, защото запазват статута си на граждани на ЕС до изтичане на преходния период за Брекзит в края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юве плати над 70 млн. за Артур
Юве плати над 70 млн. за Артур
Ганев: Данчо Лазаров няма никакви правомощия във федерацията
Ганев: Данчо Лазаров няма никакви правомощия във федерацията