НОВИНИ

50 предпазни шлема получи болница „Канев“ от Русенския университет

предпазни шлема получи болница bdquoканевldquo русенския университет
bnt avatar logo
от БНТ
21:43, 22.03.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Общество

Първите 50 изработени предпазни шлема за нуждите на медицинските работници в УМБАЛ „Канев“ бяха дарени днес от Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Предпазните маски са с изнесен по-напред борд, има по-голяма защитна площ и самата маска е по-удобна за носене, а изработката отнема около 2 часа и половина.

„Научните ни екипи имат готовност и компетентност да помагат в решаването на текущо възникващите предизвикателства и необходимости при ограничаването на разпространението на COVID-19 в страната“, заяви ректорът на висшето учебно заведение чл.-кор. проф. Христо Белоев.

Изработката на предпазните шлемове, предназначени за лекари и медицински работници, започна вчера сутринта от преподаватели от катедрата по „Телекомуникации“ на 3D принтери в Русенския университет. В рамките на няколко часа са получени заявки за 600 предпазни шлема от здравните заведения в региона. За да могат да бъдат изработени и дарени всички заявени шлемове в кратки срокове, висшето училище е включило в инициативата още млади учени от различните инженерни факултети.

От утре ще се използват всички производствени мощности и принтери в университета и капацитетът на производството ще бъде удвоен, увериха от там.

Проектите на 3D принтираните предпазни шлемове са преминали изпитания в Министерството на здравеопазването на Република Чехия.

„Те не представляват висока степен на защита, но предпазват от инцидентни контакти с телесни течности, когато се извършват определени манипулации, да не ги опръска нещо или директно някой да не им вдиша в лицето. Заместват едновременно този тип маски като цяло, както и предпазните очила, от които в момента има голям недостиг в цяла България, а първите бройки са тествани от доц. Пламен Захариев, доц. Георги Христов и ас. д-р Диана Кинанева“, заяви чл.-кор. проф. Белоев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив опустя в неделния ден (ГАЛЕРИЯ)
Пловдив опустя в неделния ден (ГАЛЕРИЯ)
Ефективно лекарство срещу коронавируса?
Ефективно лекарство срещу коронавируса?