НОВИНИ

9 години след наводнението в село Бисер: Трагедия, за която още няма виновен

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
13:52, 29.01.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Общество
години наводнението село бисер трагедия виновен
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

На 6 февруари се навършват 9 години от наводнението в село Бисер, при което загинаха осем души. Днес в Районния съд в Харманли бе насрочено разпоредително заседание по делото за наводнението. Магистратите обаче не дадоха ход на делото.

Как се стигна до трагедията, какви бяха нейните измерения, кой е обвиняем - вижте хронологията.

Черният 6 февруари 2012 година

Февруари 2012 година. Проливни валежи. Сутринта на 6 февруари стената на язовир "Иваново" се пропуква. 3-метрова вълна връхлита село Бисер и помита всичко след себе си - едноетажните къщи са залети напълно, а хора търсят спасение дори на покривите на къщите си.

Водата взе осем жертви, като шест от тях са от Бисер. Около 150 къщи бяха наводнени, като над 50 от тях бяха съборени. Тогава от кметството предположиха, че по време на вълната част от хората са спели и не са разбрали какво се случва.

Проведена бе спасителна операция, в която са включиха и вертолети от състава на Българската армия. БЧК оказа помощ на евакуирани, които бяха настанени в помещения на болницата и старчески дом. 8 февруари бе обявен за ден на национален траур.

Трагедията обедини в благотворителна акция

След трагедията бяха организирани редица благотворителни кампании и събития за набиране на средства, с които да се подпомогнат пострадалите. В банковата сметка на Българския Червен кръст постъпиха над 2 милиона лева. С пари от кампанията и от държавата бяха вдигнати наново къщи.

За язовира

Язовирът се намира на територията на община Харманли, но водата от басейна му се използва с предимство като противопожарен резервоар за вода, защото е разположен в съседство с военен стрелкови полигон.

След трагедията се повиха информации, че от 2003 година тече спор кой отговаря за стопанисването на язовира, а няколко години по-късно Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури уведомила Областната администрация в Хасково за установен теч от стената.

Обвиняем

Единствената обвиняема за трагедията е бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова, а обвинението е на Районна прокуратура-Пловдив. Според обвинителния акт като длъжностно лице Узунова не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия, организиране разработването на областен план за защита при бедствия, съвместно с централната и местната власт.

Вменява ѝ се още, че не е организирала и контролирала изпълнението на превантивни мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовир, не е осъществила поддръжка и ремонтно-възстановителни дейности на хидротехническото съоръжение.

Делото

Днес състав на Районния съд в Харманли не даде ход на наказателното дело за наводнението в село Бисер. Причина за отлагането на старта на процеса за 23 март са нередовно призовани свидетели.

Делото трябваше да започне на 16 декември миналата година, но беше отложено заради нередовно призоваване на част от наследниците на пострадалите и заради невъзможността да се спазват противоепидемичните мерки в открито заседание.

Снимки: БГНЕС и БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановяват временния тръбопровод във Варненското езеро до края на седмицата
Възстановяват временния тръбопровод във Варненското езеро до края на седмицата
Петя Аврамова: Търсим нов водоизточник за решаване на проблема с водата в Брестовица
Петя Аврамова: Търсим нов водоизточник за решаване на проблема с водата в Брестовица