НОВИНИ

Адмирал Емил Ефтимов: Въоръжените сили трябва да бъдат подготвени, мобилни и съвместими

адмирал емил ефтимов въоръжените сили бъдат подготвени мобилни съвместими
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:48, 01.09.2020
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Прегледът на отбраната се намира в своята решаваща фаза, в която предстои да се финализират дейностите и да се оформят резултатите. Военното ръководство ясно дефинира крайното състояние на военния инструмент на държавата за разрешаване на кризи от всякакъв характер, а именно – подготвени, мобилни, съвместими, с висока степен на готовност въоръжени сили, съответстващи на нивото на амбиция за тяхното използване“. Така началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обобщи тенденциите и перспективите за развитието на въоръжените сили в контекста на провеждащия се Преглед на отбраната в лекцията си при тържественото откриване на новата учебна година във военната ни Алма Матер.

Той подчерта, че са отчетени средата на сигурност и тенденциите за нейното развитие, приоритетите на отбранителната политика, ролята, мисиите и задачите на въоръжени сили, нивото на политическа амбиция, стратегическите допускания и ограничения по Прегледа, поетите политически ангажименти за постепенно увеличаване на разходите за отбрана, както и нормативната уредба.

Адмирал Ефтимов посочи, че е извършена оценка на съществуващите способности спрямо изискванията, заложени в Кодовете и описанията на способностите на НАТО. „Определени бяха 188 минимално необходими военни способности – за изграждане, поддържане и развитие, гарантиращи успешното провеждане на операция по посочения сценарий“, заяви той.

Началникът на отбраната допълни, че ограничената финансова рамка, дори и при достигане на 2% от БВП, е наложила допълнително приоритизиране за балансирано развитие на въоръжени сили – до 2032 г. са определени 38 броя способности за изграждане, включващи се в бюджетната прогноза.

Отчитайки дефинираните минимални военни способности и изискванията към въоръжени сили, изведена е необходимостта от извършване на трансформацията им в направления: система за командване и управление; функционална структура, организационна структура, численост за мирно и военно време.

„Влошената среда на сигурност в региона наложи НАТО да разработи мерки за гарантиране суверенитета на съюзниците, като най-ключовата е изграждането на капацитет за сдържане и колективна отбрана“, заяви адмирал Ефтимов.

Той обясни, че в национален формат се съсредоточаваме върху релевантна функционална структура на въоръжените сили, осигуряваща провеждането на операции по гарантиране на суверенитета, защита на териториалната цялост и поддръжката като страна-домакин. Въоръжените сили следва да се разпределят в Сили за сдържане, които се използват в мирно време като поддържат висока степен на готовност за реагиране при заплаха срещу страната или съюзник, и Сили за отбрана - които нарастват способностите за военно време при провеждане на операция за защита на територията на страната, включително при колективна отбрана на Алианса.

Адмирал Ефтимов бе категоричен, че моментната организационна структура във войските и силите позволява изпълнението на задачите и поддържането на способностите от ВС, но е необходимо в бъдеще да бъде оптимизирана. Спрямо финансово планираните способности за периода 2021-2032 г. е изведена потребност от минимално нарастване на личния състав. Ще бъдат формирани Командване за логистична поддръжка и Командване „Комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана“. Структурните промени в Съвместното командване на силите са насочени към освобождаването му от функции и дейности в областта на логистичното осигуряване и фокусирането на задачите към планирането и провеждането на операции.

На слушателите и студентите на Военната академия „Г. С. Раковски“ началникът на отбраната пожела ползотворен труд, личностно и професионално усъвършенстване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правната комисия подкрепи промените на ГЕРБ в изборното законодателство
Правната комисия подкрепи промените на ГЕРБ в изборното законодателство
Каракачанов: Сега е критичният момент, в който да положим усилия, за да имаме силна и достойна Българска армия
Каракачанов: Сега е критичният момент, в който да положим усилия, за да имаме силна и достойна Българска армия