НОВИНИ

Афганистан и трите неизвестни

Фердинанд, който се завърна у дома

Александър Марков
от Александър Марков
15:11, 24.08.2021
5932
Чете се за: 09:20 мин.
Истории
афганистан неизвестни
Слушай новината

През последните няколко седмици Афганистан отново привлече вниманието на международната общност. Съединените американски щати се изтеглиха преди първоначално обявения краен срок - 11 септември, но светкавичната офанзива на талибаните и сривът на 350-хилядната афганистанска армия (за който разузнаването на САЩ, по признанията на председателя на Съвета на началник-щабовете на САЩ ген. Майк Майли не е дало никакви предварителни индикации) поставят три въпроса.

И, разбира се, като във всяка голяма криза и в тези събития има българска следа.

Българската следа

След като през изминалите няколко седмици 20 българи бяха евакуирани от Афганистан, стана ясно, че из хаоса и безвластието в Кабул тайно се придвижва друга, по-интересна, група българи. Бивши командоси от 68-а бригада "Специални сили", Фердинанд Костадинов и колегите му са частни контрактори, работещи за мултинационална охранителна компания, чиято цел е да опазят живота и здравето на европейките дипломати от мисията на ЕС в Кабул. С по две-три мисии в Афганистан и Ирак зад гърба си тези хора са в свои води. В последните дни преди евакуацията им през Катар Фердинанд и колегите му стават свидетели на смяната на режима за една нощ.

"Виждайки се с нашите интелиджънси, камерите, които заобикаляха нашето посолство на европейската делегация, просто чекпойнтовете, които бяха с полицаи, контролирайки трафика, влизаха в техните кабинки, така да кажа, преобличаха се, оставяха оръжията и излизаха с цивилни дрехи. Това за нас беше ясен знак, че вече трябва да се евакуираме."

На 15 август е взето решение мисията на ЕС да бъде евакуирана. Охранителите получават "зелена светлина" от талибаните и използват отворил се в трафика коридор, за да евакуират дипломатите до летището.

"Буквално 2-3 километра се минаваха за два-три часа, четири. А пък вече следобед ние се евакуирахме около 12 ч. на обяд вече бяхме готови да тръгнем от самата база. Даже бяхме закъснели и тогава буквално четири километра-пет може би - говоря за права линия - ние ги пътувахме шест-седем часа. Да, вярно в бронирани автомобили бяхме, под напрежение, вярно е в стрелба около нас, не по нас, но също местното население беше настроено зле и към нас, тъй като чупиха огледала, тъй като те си мислят, че ние сме техният проблем, но не, ние сме там да им помагаме."

Българите са евакуирани с американски военен самолет през Кувейт за България. За професионални командоси обяснението за бързия колапс на афганистанската армия, получила в наследство от САЩ хиляди единици най-съвременно въоръжение, е просто:

"Страх или някакви договорки. Страх може би, защото първият град, който беше превзет, всички военни бяха избити по-късно на площада. Оттам нататък тактиката им беше - звънят на полицейските управления и на кмета, казват, че утре идват, да кажем, 2000 човека да превземат един малък град или едно село. Всички военни и полицаи свалят оръжието и се изтеглят. В следващия момент се явяват 15 човека, които развяват флага на талибаните на кметството и на полицейския участък. Другият вариант е всеки един да се страхува, всеки един човек би се страхувал за неговото семейство да не бъде гонено или тормозено след това. Но наистина е необяснимо как може армия от, хайде, 100 000 да са били, над 200 000 човека с най-модерно въоръжение да не може да изчисти хора, които са въоръжени само със стрелково леко въоръжение до РПГ и се придвижват пеша или с някакви автомобили, които са неадекватни на техните."

Ще останат ли САЩ след 31 август?

През април президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че американските войски ще се изтеглят до 11.09.2021 г. - точно 20 години след атентата срещу кулите-близнаци и Пентагона. Когато в началото на юли американците напуснаха най-голямата си база в Афганистан - Баграм - за една нощ без предупреждение, стана ясно, че изтеглянето ще е факт по-рано. Вашингтон цели да изведе около 60 000 души от Кабул до края на месеца - минималният брой афганистанци, сътрудничили на съюзниците. До момента са изведени 48 000. Великобритания, по чието настояване Г7 заседава днес извънредно за Афганистан, се опитва да убеди Вашингтон да отложи изтеглянето до пълната евакуация на всички афганистанци, годни за това. Понастоящем на летището има разположени сили на САЩ, Великобритания, Германия и съюзници. Байдън обяви, че евакуацията може да бъде удължена, министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс коментира, че на този етап това е малко вероятно, а талибаните отговориха, че, цитирам, "удължаването на окупацията" би предизвикало техния отговор. Какъв ще е той - не е далеч от ума.

Ще бъде ли призната властта на талибаните?

Г7 трябва да реши и дали да признае властта на талибаните или да установи друг тип взаимоотношения без признаване. Държавният секретар Антъни Блинкен обяви, че отношението на международната общност към режима на талибаните "ще зависи от делата, а не от думите им", а външните министри на НАТО ги призоваха да формират "приобщаващо и представително управление", включващо всички малцинства. Режимът има три вътрешни предизвикателства: съпротивата, която организират генерал Абдул Рашид Достум и избягали афганистански армейски формирования от Узбекистан; непримиримостта и готовността за въоръжена съпротива на Ахмад Масуд, син на убития от талибаните през 2001 г. Ахмад Шах Масуд, който събира сили в долината Панджир; пари. Както ни сподели в личен разговор проф. Фахим Саддат, ръководител на катедрата по "Международни отношения" в Университета "Кардам" в Кабул, без западна подкрепа съпротивата на вечно оцеляващия генерал Достум и на Ахмад Масуд ще е обречена на неуспех. Без пари режимът няма да издържи дълго. Правителствените валутни резерви на Кабул в САЩ бяха замразени - около 9,4 милиарда долара, или една-трета от БВП на страната. Опиумните насаждения и търговията с хероин могат да издържат бойците, но не и да поддържат режима. Кой би протегнал ръка на режима?

Кои геополитичeски играчи ще запълнят вакуума?

Талибаните ("религиозните студенти") възникват като движение от младежи, обучавани в религиозни училища в Пакистан, по-късно обучавани и финансирани от Пакистанското военно разузнаване. Връзките са стари - от антисъветските движения в Афганистан през желанието на Исламабад да установи приятелски настроен режим в Кабул до намеса в междуплеменните конфликти в страната. Така или иначе Пакистан също няма финансовата мощ да укрепи режима на талибаните извън прякото военно финансиране. Русия не бърза да признава режима, но видимо смекчи риториката: "терористите" станаха "радикали", според руската информационна агенция ТАСС, за една нощ. Руското и китайското посолство не бяха засегнати, нито евакуирани от Кабул. Китайският интерес към Афганистан е свързан с възможността да установи пряка връзка с Иран, да улесни прокарването на единия от лъчовете на "Пътя на коприната" към Европа и пряко да влияе върху динамиката на геополитическите процеси в Средна Азия. Пекин има мощта и финансовата възможност да финансира установяването на режима на талибаните в дългосрочен план.

Непотвърдена информация упорито мълви за споразумение между афганистанските военни командири и талибаните, сключено миналата година, за отказ от военни действия. Така или иначе интересните дни в Афганистан тепърва предстоят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рестрикции за неваксинираните в Гърция от 13 септември
Рестрикции за неваксинираните в Гърция от 13 септември
Приеха на първо четене промените в бюджета на НЗОК
Приеха на първо четене промените в бюджета на НЗОК