НОВИНИ

Айфеловата кула затвори заради масовите протести във Франция

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:02, 28.03.2023
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Близо две седмици след като френският президент Еманюел Макрон прокара спорната пенсионна реформа недоволството на французите не стихва. Днес е 10-ият ден на национален протест. Към него се присъединиха ученици и учители. За да се избегнат безредици, бяха мобилизирани рекорден брой полицаи - 13 000.

Противниците на реформата казват, че тя е несправедлива за хората с ниски доходи и тези, които извършват физически изтощителна работа. Французите отказват да приемат увеличаването на пенсионната възраст. Според реформата тя се вдига от 62 на 64 години.

Гневът е насочен и срещу увеличаване на трудовия стаж за получаване на пълна пенсия. Той скача от 41 години и половина на 43 години.

8000 тона боклуци по улиците и огромна вълна от недоволство - така изглежда Париж. Вече 10 седмици гневът срещу пенсионната реформа владее френската столица и цялата страна.

Протестиращи окупираха Гар дьо Лион в столицата. Заради стачката Айфеловата кула днес е затворена.

Подобна е атмосферата в цялата страна. Блокирани са магистрали. Нарушен е графикът на полетите, влаковете и автобусите. Протестите продължават да намаляват производството на електроенергия. Само две от седемте френски рафинерии работят днес.

Седмицата трябваше да е посветена на френско-британските отношения. След като визитата на крал Чарлз Трети във Франция беше отменена заради протестите, Макрон се посвети на интензивни срещи с министрите си. Синдикатите настояват реформата да остане на пауза, правителството отказва. Предлага диалог с условия.

"Отказваме да обсъждаме. Първо трябва да се запитаме кой не иска диалог. Не е достатъчно някой да каже: "искаме диалог, но не и да обсъждаме пенсиите", каза Лоран Бергер, лидер на профсъюз.

Около 1400 евро е средната месечна пенсия във Франция. Според президента Макрон с пенсионната реформа ще се избегне огромният дефицит през следващите десетилетия, свързан със застаряващото население на страната.

Продължителността на живот във Франция е една от най-високите в Европа. Статистиката показва, че хората получават сравнително дълго пенсия. При мъжете средното време е 23 години и половина, а при жените - 27 години.

Реформата срина рейтинга на Еманюел Макрон до 28%. Това е най-ниската обществена подкрепа за френския президент от 2019 г. Тогава Макрон стартира пенсионната реформа, но я отложи по време на пандемията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 80 получени сигнала за паднали дървета и клони в Пловдив
Над 80 получени сигнала за паднали дървета и клони в Пловдив
"Вашият глас": Пенсионерката Виржиния Пехова очаква от политиците отговорност към избирателите им
"Вашият глас": Пенсионерката Виржиния Пехова очаква от политиците отговорност към избирателите им