НОВИНИ

Акрополът стартира частни обиколки на цена от 5000 евро

акрополът стартира частни обиколки цена 5000 евро
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:44, 02.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Един от най-посещаваните древни паметници в света - Акрополът в Атина, стартира частни обиколки на цена от 5000 евро извън официалното работно време.

Тези частни обиколки, запазени за групи до пет души, които предизвикаха полемика при първото им обявяване, започват в 7:00 ч. сутринта или могат да се провеждат вечер след 20:00 ч.

"Тази ексклузивна услуга е достъпна само за четири групи от максимум пет души едновременно и може да включва личен гид", ако клиентите желаят това, според уебсайта на Hellenic Heritage, който представя обиколките под името "The Acropolis experience".

Първата частна обиколка се е състояла на 29 юни след официалното закриване. Днес на уебсайта на гръцкото културно наследство беше възможно да се резервира частна обиколка без водач от 12 юли.

След това тези частни обиколки ще се провеждат във вторник, петък и събота и имат за цел да позволят на посетителите да избягат от тълпите, които всеки ден изкачват "Свещената скала" в историческия център на Атина.

Обявени миналата година, тези частни обиколки на Партенона и другите съкровища на Акропола първоначално трябваше да стартират на 1 април, но накрая Министерството на културата съобщи, че стартът е отложен. Съюзът на охранителите на гръцките археологически обекти заяви, че се противопоставя на "начина, по който се организират тези частни обиколки без тяхно участие.

Акрополът в Атина, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, построен през V в. пр.н.е., привлича все повече посетители, главно в резултат на качването на туристи на круизни кораби.

Миналата година той отбеляза рекорден брой посетители - почти четири милиона, което е увеличение с повече от 31 % за една година, до такава степен, че Националната организация за археологически ресурси (ODAP) трябваше да въведе часови интервали, за да спре потока.

Акрополът е отворен за посетители всеки ден от 8:00 до 20:00 ч. Обикновеният вход струва 20 евро, а за другите древни обекти - 30 евро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Ще бъдем ярка опозиция
Кирил Петков: Ще бъдем ярка опозиция
Ибрахимович удължи договора си с Байерн
Ибрахимович удължи договора си с Байерн