НОВИНИ

Александър Везенков и Борислава Христова бяха избрани за най-добри баскетболисти на България за 2022 година

За Най-добър треньор за 2022 г. бе определен наставникът на Рилски спортист Людмил Хаджисотиров

чавдар костов теодора динева ndash добри баскетболисти българия везенков христова ndash поредно признание
bnt avatar logo
от БНТ
15:31, 14.03.2023
Чете се за: 04:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Александър Везенков и Борислава Христова бяха избрани за най-добри баскетболисти на България за 2022 година. Наградата за "Треньор на годината" е за наставника на Рилски спортист Людмил Хаджисотиров.

За поредна година най-добър баскетболист е Александър Везенков. Той бе избран единодушно със 100% от гласовете, което бе очаквано. През 2022 г. Везенков бе избран и за Спортист номер 1 на България, което се случва в баскетбола едва за втори път в 65-е издания на анкетата. Първият път е в първото издание през 1958 г., когато с най-голямото признание в българския спорт е почетена легендарната Ваня Войнова. Везенков спечели признанието за Спортист на годината и на ММС, а също бе отличен и със Спортен Икар за 2022 г.

При дамите най-добра баскетболистка отново е Борислава Христова, която събра 96 процента от гласовете.

Много по-оспорвано бе гласуването в останалите категории на анкетата Баскетболист на годината за 2022 година на БФБаскетбол. Най-добра млада баскетболистка е Деница Манолова от Рилски спортист. 16-годишното крило се представи на ниво на две Европейски първенства за подрастващи, като влезе в десетката на индивидуалните класации за топреализатор и най-ефективен играч на шампионата за девойки до 18-годишна възраст, а след това попадна и в идеалния отбор и бе най-добър реализатор на Европейското първенство за 16-годишни. Манолова допълни годината си със световна титла с отбора на ПГ "Константин Фотинов" от Самоков на Световното ученическо първенство в Белград. Тя събра 71% от гласовете в Анкетата. Сред конкурентите й бяха съотборничката й в Самоков Раня Абурая, Гергана Маданкова, Анастасия Калева и Яна Карамфилова.

При най-добрите баскетболисти до 19-годишна възраст наградата отива в Илиян Пищиков от Балкан. Той бе лидер на националния отбор за юноши до 18-годишна възраст, а освен това се наложи и в мъжкия тим на Балкан в НБЛ. Той събра 44% от гласовете в конкуренцията на Константин Костадинов от испанския Паленсия, Георги Герганов от Ямбол, Иван Спиров от Черно море Тича, съотборника си в Балкан Александър Гавалюгов, Михаил Комбаков от Берое и Виктор Гергов от ЦСКА.

Конкуренция имаше и при най-добрите треньори. За най-добър за 2022-а бе определен наставникът на Рилски спортист Людмил Хаджисотиров с 44% от гласовете. Той изпревари досегашни носители на приза като Таня Гатева (лауреат през 2019 г.), Росен Барчовски (носител на наградата за 2021 г.), Любомир Минчев (2018 г.) Гласове получиха и наставниците съответно на Берое и Академик Пловдив - Бойко Миленков и Йордан Янков.

Седем финалисти бяха определени за признанието най-добър баскетболист, играещ в България при мъжете. С 40% от гласовете наградата заслужи капитанът на мъжкия национален отбор и на Рилски спортист Чавдар Костов. Гласове имаше и за Павлин Иванов, Димитър Димитров, Георги Боянов, Златин Георгиева, Деян Карамфилов и Васил Бачев.

Най-голяма конкуренция обаче имаше в категорията най-добра баскетболистка, играеща в България. Гласуващите дадоха предпочитанията си за цели 10 състезателки - Радостина Христова, Цветомира Наумова и Виолина Кочева от Берое, Валерия Алексиева и Борислава Денчева от Монтана 2003, преминалата в Германия Гергана Иванова, оттеглилата се Христина Иванова, Деница Манолова и Вероника Джикова от Рилски спортист. Наградата с 24% от гласовете спечели Теодора Динева от Берое.

Топреализаторката на шампионките и носителки на Купата на България изненадващо изпревари Александър Везенков и в гласуването на феновете и беше определена за Любимка на привържениците в анкетата на официалната страница на БФБаскетбол.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Човешка грешка е причина за жп инцидента в Румъния
Човешка грешка е причина за жп инцидента в Румъния
МОН предлага документи за четвърто класиране в гимназиите да се подават на 7 и 8 август
МОН предлага документи за четвърто класиране в гимназиите да се подават на 7 и 8 август