НОВИНИ

Александър Зверев възкръсна срещу Кареньо-Буста и ще играе на първи финал на Голям Шлем

Борил Гочев
от Борил Гочев
09:18, 12.09.2020
Чете се за: 02:00 мин.
Тенис
алексаналдър зверев възскръсна кареньо буста играе първи финал голям шлем

23-годишният германец изглеждаше изгубил всякакво желание за битка в средата на втория сет, но от някъде намери мотивацията, която да вдъхнови за пълен обрат срещу Пабло Кареньо-Буста.

Зверев се превърна в първия германец от 2003-та година насам, който се класира на финал от Шлема и в първия от 1996-та, който ще се бори за титлата в Ню Йорк. През 2003-та това стори Райнер Шутлер, а седем години по-рано за титлата на "Флъшинг Медоус" се бори Михаел Щих.

За Кареньо-Буста пък това е втора загуба на полуфинал в Ню Йорк, след като през 2017-та отсъпи на Кевин Андерсън в четири сета. Този път изглеждаше, че испанецът е сторил всичко необходимо, за да достигне финала, но уви отново ще трябва да се задоволи с достигането до предпоследното стъпало.

За начало на двубоя двамата си размениха по един гейм, след което испанецът бе изправен пред възможност да бъде пробит. Той обаче се справи, а това се отрази негативно на Зверев, който започна да допуска много грешки и да бъде крайно неефективен на сервис.

Това се отрази на резултата, който набъбна до 5:1 в полза на Кареньо-Буста. Испанецът пропиля единия пробив аванс, но въпреки това запази хладнокръвие и след 6:3, спечели първия сет.

Във втория проблемите за германеца на сервис продължаваха с пълна сила. Той набързо изостана с 0:4, а след което в петия гейм след над десет минутна битка допусна нов пробив и пасив от пет гейма.

По подобие на първата част, Кареньо-Буста загуби своето подаване веднъж, но отново това не повлия на крайния изход от сета и той отиде на неговата сметка.

След почивката Зверев отпусна ръката и това му помогна да пробие за 3:1. Последва отново колеблив гейм за германеца, който върна Кареньо-Буста в борбата за сета.

Постепенно обаче ударите на испанеца започнаха да стават все по-слаби и това доведе до трети пореден пробив, който този път бе решителен. До края Саша не изпусна инициативата и след 6:3 намали пасива си в резултата.

В четвъртия сет испанецът отново продължи да има проблеми на свое подаване като трябваше да отразява възможност за пробив още при първия си сервис гейм. Макар да се справи, пробивът стана факт при второто му подаване и така Зверев поведе с 2:1.

Германецът отново обаче не успя да задържи аванса и допусна моментален рибрейк.

При 3:3 и сервис на Кареньо-Буста, Саша заигра агресивно и това му донесе още един шанс да вземе подаването на съперника си. След страхотна акция на 7-ия в света към мрежата, пробив номер три от началото на сета стана факт.

Както се оказа, той бе решаващ след като до края двамата бяха стабилни на сервис и по този начин след 6:4, Зверев вкара мача в решителен пети сет.

Преди неговото начало Пабло взе медицински таймаут заради проблеми заради проблеми с таза и ръката. При завръщането си на корта, от ракетата на испанеца преобладаваха грешките и това, логично, доведе до пробив още в откриващия гейм.

Въпреки това Кареньо-Буста не се предаде и се опита да използва всяко едно колебание в играта на Зверев. Германецът на няколко пъти беше несигурен на свое подаване, но вече добре функциониращият му сервис го измъкваше от трудните ситуации.

Така при 5:3 в своя полза, германецът стигна до мачбол. Страхотен форхенд на Кареньо-Буста обаче отрази първата възможност пред Зверев.

При втората обаче удар на испанеца в мрежата класира Саша за неговия първи финал в турнир от Шлема след страхотен обрат и близо 3 часа и половина на корта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доминик Тийм надви Медведев в страхотен двубой и ще спори за титлата на US Open
Доминик Тийм надви Медведев в страхотен двубой и ще спори за титлата на US Open
Жълтите жилетки във Франция се завръщат
Жълтите жилетки във Франция се завръщат