НОВИНИ

Ангела Меркел призова за европейска солидарност

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
11:49, 23.04.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Германия трябва да е готова да плати повече в бюджета на Евросъюза, който да включва икономическа програма в подкрепа на възход през следващите две години, заяви днес канцлерът Ангела Меркел пред Бундестага.

Евросъюзът не може да съществува без солидарност, подчерта тя часове преди днешната видеосреща на върха.

Трудностите ще продължат дълго време. Нужно е да окажем помощ, като използваме бързи инструменти, изтъкна германският канцлер. По думите й усилията на национално равнище могат да бъдат успешни само ако всички в Европа работят заедно.

Засега не можем да кажем точно колко значителен ще бъде икономическия спад, каза Ангела Меркел. Тя определи положението като сериозно и отбеляза, че няма да можем да се върнем бързо към обичайния си живот преди появата на коронавируса.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Днешните ни консултации няма да са за определяне на подробности или за решаване на обхвата, но едно е ясно: В духа на солидарността ние трябва да сме готови - за ограничен период от време - да предоставим много различен, което означава много по-голям принос в бюджета на ЕС.

Нека да останем умни и внимателни в условията на пандемия и да не допуснем отстъпление, призова германският лидер. Тя се обяви за глобални действия срещу патогена и заяви, че бъдещата ваксина трябва да бъде достъпна за всички страни.

Световната здравна организация остава неотменен партньор на Германия, подчерта Ангела Меркел, като така се дистанцира от решението на президент Доналд Тръмп да спре американското финансиране за организацията.

По думите й Германия все още е в началото напандемията и страната ще трябва да живее с вируса дълго време. Засега спечелихме време, което трябва да бъде използвано за укрепване на националната здравна система посочи германският канцлер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иззеха боен арсенал от дома на пенсионер във Ветрен
Иззеха боен арсенал от дома на пенсионер във Ветрен
ВСС обсъжда казуса със скандалния клип, сниман в Съдебната палата
ВСС обсъжда казуса със скандалния клип, сниман в Съдебната палата