Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

"Ангели за България" - безплатно приложение свързва сънародниците ни по цял свят

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:46, 22.09.2022
Чете се за: 03:02 мин.
Общество
Слушай новината

Българи от цял свят искат да обединят усилията си, за да помогнат на страната си в трудните моменти на криза. Това вече е възможно благодарение на организацията на наши сънародници във Великобритания, които изработиха специално мобилно приложение. То се казва ABG Bulgarian Community и вече прави връзка с българите от цял свят.

Далеч от България, те никога не са били толкова близо до всеки, който има нужда от тяхната закрила. Последно "Ангели за България" се включиха в разчистването на наводненото село Каравелово, осигуриха багерчета за изриване на калта. За две години и половина от обединението им са събрали 360 000 лева и са подпомогнали над 6000 домакинства. Осигурявали са медицински прегледи на възрастни - там, където липсва здравна система.

"Обратно на слуховете, българите в чужбина се търсят и постоянно правят връзка с други българи. И ако до този момент те трябваше да се свързват през Фейсбук или чрез социални мрежи, то сега те ще имат една платформа, която дава заявка да ги обедини в едно истинско българско общество навсякъде, по цял свят", коментира Стела Иванова – основателка на "Ангели за България".

Смятат, че таят много по-голяма сила, която чака да се събуди в полза на доброто. Така бързо стигат до идеята за мобилно приложение, в което благотворителни те им каузи ще са видни за всички българи по света. То вече е активно и се намира с името ABG Bulgarian Community app.

"Приложението представлява интерактивна карта, в която вие можете да намерите всякакви бизнеси и услуги на българи по цял свят. По местоположение, където се намирате, можете да се свържете с тях, като във всеки един бизнес има основна информация за контакти", обясни Стела Иванова.

И приложението вече отприщва насъбраната енергия, генерирана от носталгията и любовта към българите и към България. Досега те са построили над 40 детски къта в педиатрични отделения в цялата страна, осигурили са 4000 медицински прегледа в отдалечените села на Видин, Силистра, Пловдив и Тервел, подготвили са хранителни пакети, лекарства, фураж, животни и гориво за 3000 домакинства. Но вече са готови за много повече.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Аматьори елиминираха Етър Велико Търново от турнира за Купата на България
Аматьори елиминираха Етър Велико Търново от турнира за Купата на България
Държавите в Европа създават Европейска политическа общност на 6 октомври
Държавите в Европа създават Европейска политическа общност на 6 октомври