НОВИНИ

Антикорупционната комисия проверява директора на Александровска болница

установи груби нарушения работата съвета директорите александровска
bnt avatar logo
от БНТ
10:33, 01.07.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество образува производство за конфликт на интереси по отношение на проф. Димитър Буланов в качеството му на изпълнителен директор и член на борда на УМБАЛ „Александровска“. Проверката започва след медийни публикации, тъй като съгласно Закона за противодействие на корупцията (ЗПКОНПИ) за сигнал се приема и публикация в медиите, която съдържа данни за конфликт на интереси за лица, заемащи висши публични длъжности.

Според публикациите, за времето докато е бил изпълнителен директор, а сега член на борда на лечебното заведение, проф. Буланов е имал сключени още и граждански договор, и трудов договор с УМБАЛ „Александровска“. Предмет на проверка ще са основанията за тези договори, полученото възнаграждение, както и евентуалното наличие на частен интерес в тази насока.

Съгласно Закона за противодействие на корупцията конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни.

Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго.

За лицето, посочено по-горе - проф. Димитър Буланов, конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството - той се твърди в медийни публикации, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров излиза на кортовете на „Уимбълдън“ този следобед
Григор Димитров излиза на кортовете на „Уимбълдън“ този следобед
МЗ: Здравната система не се е справила добре по време на пандемията
МЗ: Здравната система не се е справила добре по време на пандемията