НОВИНИ

Архитекти искат вето на Закона за устройство на територията

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
11:58, 04.02.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Камарата на архитектите иска от президента вето на Закона за устройство на територията. Камарата на инженерите геодезисти също е изпратила писмо до държавния глава с молба за преразглеждане на приетите преди седмица промени в закона. Разрешението за строеж да не се издава за обекти, за които не е готова уличната регулация е един от спорните текстове.

Разрешение за строеж в урегулиран поземлен имот вече се издава само, ако земята за улицата до него е собственост на общината. С този текст депутатите узакониха практиката на Направление "Архитектура и градоустройство"-София, която се прилага от 4 години. Сега в цялата страна, ако искаш да получиш строително разрешение, трябва да дариш на общината собствеността под улицата.

"Общината се разтовари от тези си функции, които са вменени още в конституцията, където се казва, че се допуска принудително отчуждаване, но възмездно", каза арх. Владимир Милков, председател на УС на КАБ.

"Когато няма приложена регулация, после става изключително трудно", каза Александър Ненков, вносител на промените.

Създаването на една такава регулация, част от имотите, които попадат в уличната регулация да бъдат предоставени на общините, за да може след това да бъдат изградени съответните инфраструктури.

Освен чрез доброволно дарение, отчуждаване се прави и срещу обезщетение или изкупуване. Тази година от бюджета на столичната община за тази цел са заделени 15 млн. лева. Жители на "Горубляне" вече са дарили 25% от имотите си, за да получат разрешение за строеж на нов квартал.

"Кога, след като ние сме дарили и лятото ще влезне в сила този ПУП, кога те ще изградят булевардите и улиците. Направиха така, че ние да дарим земя за улиците, ние да изградим улиците, да изградим канализацията и да дарим всичко на Столична община", каза каза Иван Димитров.

Спорни текстове архитектите откриват и при член 24. Гилдията счита, че проблемът със застрояването в защитени райони трябва да се решават с приемане на правила по региони. Депутатите предложили промените обаче ги смятат за добър компромисен вариант.

Александър Ненков, вносител на промените, заяви: "Този член 24, алинея 3 да не се прилага там, когато имаме зона с ниско застрояване или Черноморското крайбрежие, където много често се спекулира с този текст".

"И точно от зона А на Черноморското крайбрежие сме подготвили едни примери, когато чл.24 е прилаган, колко хубави сгради са получени и когато е прилаган без алинея 3", каза арх. Владимир Милков, председател на УС на КАБ.

Камарата на архитектите намират за недомислена и поправката, която позволява да си построиш чешма или навес пред къщата без проект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
170 000 ученици и 30 000 учители се връщат в клас от днес
170 000 ученици и 30 000 учители се връщат в клас от днес
Обсъжда се идея за масово тестване на учениците с антигенни тестове
Обсъжда се идея за масово тестване на учениците с антигенни тестове