Артисти продължават да окупират театри във Франция с искане за отварянето им

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:08, 13.03.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Артисти и хора от сектора на културата продължават да окупират театри във Франция. Тяхното искане е за подновяване на театралните представления. Под окупация са вече театрите в девет френски града.

"Шоуто трябва да продължи" е изписано на плакатите на протестиращите. Вълната от окупиране на театрите започна преди 9 дни от Париж - от театър "Одеон".

Артисти, студенти, хора от сектора на културата влязоха в сградата и отказаха да я напуснат, докато правителството не махне забраната за затварянето на театрите.

"Започнахме с учтиви петиции, след това с мирни протести, окупирахме за кратко театъра. Но това се оказа, че не е достатъчно, за да бъдем чути. Затова решихме да останем по-дълго, заяви Дженифър Кателен, актриса.

Последните театрални представления във Франция бяха през октомври. Предвиждаше се да бъдат отворени през януари, но тогава беше регистриран висок скок на заболелите и властите отложиха отварянето.

Независимо че мерките бяха разхлабени за много сектори, театрите остават затворени. Затворени остават също кината, галериите и други културни пространства.

Засега преговорите между протестиращите и правителството не дават резултат. В четвъртък правителство обеща допълнителна финансова помощ от 30 милиона евро.

Предложението обаче се оказа неприемливо. Окупирането на театрите продължава. Протестиращите настояват и за конкретна дата, на която театрите във Франция ще отворят.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Станимира Петрова: Ще дам всичко от себе си да спечеля медал от Олимпиадата
Станимира Петрова: Ще дам всичко от себе си да спечеля медал от Олимпиадата
Балонът за "Лигата на Нациите" ще бъде в Италия
Балонът за "Лигата на Нациите" ще бъде в Италия