НОВИНИ

Австралийският съд публикува причините за отменената виза на Джокович

Новак Джокович
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:09, 20.01.2022
Чете се за: 02:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Федералният съд на Австралия обяви официално причините за анулирането на визата на първата ракета на света Новак Джокович.

Визата на тенисиста беше отменена с решение на министъра на имиграцията Алекс Хоук, в следствие на което той беше депортиран от страната.

Становището на съда по делото потвърждава, че Алекс Хоук е имал право да отмени визата, ако престоят на дадено лице в Австралия може да застраши здравето и безопасността на австралийските граждани.

Министърът е взел решението си въз основа на това, че Новак Джокович представлява заплаха за общественото здраве и ред, като се противопоставя на ваксинацията.

Тримата съдии, които гледаха делото сърбина, са се съгласили с твърдението, че тенисистът не е привърженик на ваксинацията.

В заключение се отбелязва, че присъствието на Новак Джокович в Австралия може да доведе до повишаване на настроенията срещу ваксинацията в страната.

На 5 януари сърбинът беше задържан на летището в Мелбърн за нарушаване на визовите правила за влизане в Австралия, без да е ваксиниран срещу COVID-19. Новак Джокович беше настанен в хотел за имигранти, но освободен четири дни по-късно след обжалване в съда и му беше позволено да тренира.

На 14 януари отново беше издадена заповед за депортиране срещу сърбина, позовавайки се на факта, че присъствието му в страната заплашва общественото здраве. Опитите на тенисиста да оспори това решение в съда бяха неуспешни, затова той напусна Австралия.

Заради депортацията световният номер едно не успя да участва на Australian Open и да защити титлата си от турнира.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Готови сме с проект на Закон за събиране на вземанията
Нинова: Готови сме с проект на Закон за събиране на вземанията
София в очакване на мерките от Етап 3, предвиждат нови ограничения и в други области
София в очакване на мерките от Етап 3, предвиждат нови ограничения и в други области