НОВИНИ

Байдън е уверен за среща с Путин през юни

байдън уверен среща путин юни
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:30, 07.05.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън изрази увереност, че срещата му с президента на Русия Владимир Путин може да се състои през юни.

Репортери го попитаха дали тази среща ще се проведе в началото на лятото: "Сигурен съм, че ще можем да направим това, но сега няма конкретно време или място, работим по това", каза президентът на САЩ.

Журналистите също попитаха Байдън дали смята присъствието на руски войски на границата с Украйна за своеобразен "сигнал" за САЩ.

Държавният глава отговори, че тази ситуация по никакъв начин не е повлияла на желанието му да се срещне с Путин. Той подчерта още, че във Вашингтон се наблюдава намаляване на броя на войските, "има значително по-малко от тях, отколкото преди месец".

На свой ред говорителката на Белия дом Джен Псаки подчерта, че датата, мястото и дневният ред на бъдещата среща на върха все още не са определени.

"Нашият президент покани (Путин), защото вярва, че това ще бъде добра стъпка напред в нашите отношения, че това ще послужи за деескалация и ще направи отношенията ни по-стабилни, което ще им позволи да продължат напред. Въпреки това, срещата не е потвърдена в момента", каза тя на брифинга.

Руската страна продължава да анализира ситуацията относно възможността за провеждане на среща на върха между лидерите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън, съобщи прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков.

"Продължаваме да анализираме ситуацията", заяви говорител на Кремъл, отговаряйки на въпроса дали руската страна е дала официално съгласие за срещата на върха на лидерите на Руската федерация и САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фон дер Лайен ще се срещне със Зоран Заев в понеделник
Фон дер Лайен ще се срещне със Зоран Заев в понеделник
Комисията по ревизия изслуша Аврамова за строежа на Алепу
Комисията по ревизия изслуша Аврамова за строежа на Алепу