НОВИНИ

Байдън настоя пред Нетаняху за защита на цивилното население и увеличаване на помощта за Газа

Бенямин Нетаняху Джо Байдън
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:37, 29.10.2023
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

В разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху президентът на САЩ Джо Байдън е подчертал необходимостта Израел да защитава гражданите си от тероризъм по начин, който защитава цивилното население, предаде Ройтерс, като цитира изявление на Белия дом.

Байдън също така "подчерта необходимостта от незабавно и значително увеличаване на притока на хуманитарна помощ за посрещане на нуждите на цивилното население в Газа".

САЩ призоваха по-рано днес своя съюзник Израел да направи всичко възможно, за да пощади палестинските цивилни в ивицата Газа, засегнати от войната срещу Хамас. Макар че Вашингтон не използва думите сдържане, деескалация или прекратяване на огъня, администрацията на президента демократ Джо Байдън е подложена на натиск да се опита да повлияе на своя съюзник, като изглежда, че взема отношение към критиците, които смятат репресиите на Израел за "непропорционални", отбелязва Франс прес.

"Това, което смятаме, е, че всеки час, всеки ден от тази военна операция израелското правителство трябва да предприема всички възможни мерки, с които разполага, за да прави разлика между Хамас - терористи, които са легитимни военни цели - и цивилни, които не са", заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан пред CNN. "Това е съветът, който им даваме. Това им казваме и продължаваме да го правим на най-високо ниво", добави той.

Съливан подчерта, че Хамас прави "всичко по силите си, за да изложи хората на опасност, да ги използва като жив щит", но "Израел носи отговорност да вземе необходимите мерки, за да прави разлика между Хамас, която не представлява палестинския народ, и невинните палестински цивилни".

Съветникът добави, че Израел трябва също да обуздае екстремистките заселници, отбеляза ДПА. САЩ "смятат за напълно неприемливо екстремистки заселници да извършват насилие срещу невинни хора на Западния бряг", подчерта Съливан.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Константин Костадинов и неговият отбор Аликанте с поражение в испанската лига LEB Oro
Константин Костадинов и неговият отбор Аликанте с поражение в испанската лига LEB Oro
Как ще изглеждат общинските съвети в големите градове (обновява се)
Как ще изглеждат общинските съвети в големите градове (обновява се)