Байдън: Употребата на оръжие в САЩ е епидемия и международен срам

от БНТ , Източник: БГНЕС
21:16, 08.04.2021
Чете се за: 01:35 мин.
По света
байдън употребата оръжие сащ епидемия международен срам
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Актовете на насилие с използване на огнестрелно оръжие в САЩ се превърнаха в истинска епидемия и международен позор. Те струват ежедневно на държавата 280 млрд. долара. Това заяви президентът Джо Байдън по време на речта си в Розовата градина на Белия дом, където представи мерки за затягане на правилата за търговия с оръжие.

Той подчерта, че предложението на неговата администрация не противоречи на втората поправка в конституцията, която гарантира правото на гражданите да притежават и да носят оръжие.

„Днес ние предприемаме стъпки, за да се изправим не само срещу кризата, свързана с използване на огнестрелно оръжие, но и срещу това, което в действителност е криза в здравеопазването. Нищо от това, което ще препоръчам, няма да повлияе на втората поправка”, подчерта държавният глава.

Насилието с използване на оръжие в Съединените щати е епидемия и международен срам, каза Байдън.

От Белия дом заявиха, че президентът няма да чака Конгресът да одобри съответните законопроекти, а самият той ще предприеме мерки в съответствие с правомощията си.

В рамките на 30 дни Министерството на правосъдието на САЩ ще разработи предложение срещу използването на самоделни пистолети, които може да бъдат закупени на части и сглобени в домашни условия „за по-малко от 30 минути”.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Строга карантина в Онтарио за 4 седмици
Строга карантина в Онтарио за 4 седмици
От утре започва затопляне, очаква ни слънчев уикенд
От утре започва затопляне, очаква ни слънчев уикенд