НОВИНИ

Байдън вдига минималната заплата на работещите по договор за държавата

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:42, 27.04.2021
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише във вторник изпълнителна заповед за повишаване на почасовите заплати на служителите на федералното правителство по договор до 15 долара, което е стъпка към изпълнението на обещанието му да повиши минималната заплата до същото ниво за всички служители, предаде Агенция Франс прес.

Новото решение ще изисква "да се плаща минимална заплата от 15 долара на стотици хиляди работници, които работят по федерални договори", заяви Белият дом.

Настоящата минимална заплата е 10,95 долара на час за тези работници, които не са държавни служители, а работят за федералното правителство чрез фирми, сключващи договори.

"Тези работници са от решаващо значение за функционирането на федералното правителство: от специалисти по почистване и поддръжка до помощници в медицинския сектор, които се грижат за ветераните в страната, до кафетериите и други служители в хранителната служба, които гарантират, че военните членове имат здравословна и питателна храна, на работници, които изграждат и ремонтират федерална инфраструктура ", каза Белият дом.

За това обаче ще трябва да се изчака малко, тъй като мярката ще се прилага от 30 март 2022 г. за всички нови договори и след това постепенно за всяко подновяване на договора.

След това почасовите заплати ще се увеличават всяка година въз основа на инфлацията.

В момента минималната заплата е 7,65 долара на час.

Белият дом настоя, че повишаването на заплатите няма да бъде придружено от увеличени разходи за данъкоплатците и дори заяви, че този ход ще подобри производителността и ще намали оборота, както и свързаните с това разходи.

И се казва, че този ход ще гарантира, че "стотици хиляди работници вече няма да трябва да работят на пълен работен ден и все още да живеят в бедност“.

Мярката е предназначена да насърчи работодателите да последват примера им.

Повишаването на минималната заплата за всички работници в страната до 15 долара до 2025 г. от сегашните 7,25 долара на час беше едно от ключовите предизборни обещания на Байдън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР има готовност да започне веднага издаването на туристически визи
МВнР има готовност да започне веднага издаването на туристически визи
Финландия отменя извънредното положение
Финландия отменя извънредното положение