НОВИНИ

Българи атакуват офроуд маратон в Тунис

българи атакуват офроуд маратон тунис
bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 14.03.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
Слушай новината

От 14 до 22 март тази година Тунис ще е домакин на третото издание на Fenix Rally. Международният рали-рейд маратон, който се провежда всяка пролет в африканската държава, е организиран от българския офроуд доайен Александър Ковачев и неговия международен екип RBI Sport.

Fenix Rally 2023 ще стартира от средиземноморския курорт Джерба, в югоизточната част на Тунис, откъдето участниците ще се отправят към пустинята Сахара за 8 вълнуващи състезателни дни. В менюто на маршрута са някои знакови места и области в Тунис, включително снимачната площадка на легендарните „Междузвездни войни“, пред която ще е финалът на един от етапите.

Участниците ще се сблъскат с всички възможни особености на терените в Тунис като черни и планински пътища, пясък и, разбира се, множество дюни от всякакъв вид и калибър. Надпреварата, която е в духа на легендарни състезания като „Дакар“ и „Рали Мароко“, е отворена за мотоциклети, ATV-четириколки, автомобили и камиони.

Над 100 машини от всички класове ще застанат под стартовата арка, като ще трябва да преодолеят трасе с дължина от над 2000 километра, от които около 1600 ще са специални етапи, с дължина от 150 до близо 400 километра всеки.

И тази година Fenix Rally няма да мине без българско участие. В класа на автомобилите ще видим екипажа Дончо Цанев – Зорница Тодорова, които ще дебютират в офроуд маратона. Още по-интересното е, че техният състезателен прототип е само със задно задвижване. Родният тандем обаче има самочувствие, тъй като миналата есен спечели друго от състезанията организирани от RBI Sport – Balkan Offroad, което се проведе в Румъния, при доста тежки условия с много кал.

Още няколко български машини ще вземат участие в категорията Discovery, която предлага изпитване на уменията зад волана и с навигационната книжка по състезателните трасета, но без натиска на хронометъра.

Участието на българите, както и на състезателите от цяла Европа, ще може да бъде следено в реално време на сайта на ралито fenix-rally.com.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кремъл: Целите на Русия в Украйна могат да бъдат постигнати само с военна сила
Кремъл: Целите на Русия в Украйна могат да бъдат постигнати само с военна сила
До 5 години: Всички нови сгради в ЕС - с фотоволтаични панели и нулеви вредни емисии
До 5 години: Всички нови сгради в ЕС - с фотоволтаични панели и нулеви вредни емисии