НОВИНИ

Българи са арестувани по подозрение за оскверняването на Мемориала на Холокоста в Париж

Двама българи са задържани у нас, още един - в държава от ЕС, съобщи ДАНС. Нападението е от 14 май т.г. 

белезници
Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ
17:58, 26.07.2024
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Двама българи, заподозрени в извършване на вандалски прояви спрямо Мемориала на Холокоста в Париж на 14 май тази година са били задържани у нас на 25 юли, още един – на територията на държава от Европейския съюз, съобщиха от Държавна агенция "Национална сигурност".

Действия са в изпълнение на европейска заповед за арест, издадена на 19 юли от френските власти във връзка с водено от тях наказателно производство за участие в организирана престъпна група, унищожаване и повреждане на чужда вещ след предварителен сговор с други лица, по етнически, расови и други подбуди, става ясно още от съобщението.

Известно е, че задържаните лица гравитират около български групи, изповядващи крайно дясна екстремистка идеология, отбелязват от ДАНС. Агенцията провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците във вандалските действия в Париж.

На 14 май Мемориал в Париж, посветен на хора, помогнали за спасяването на евреи във Франция по време на нацистката окупация през Втората световна война, осъмна осеян с отпечатъци на кървавочервени ръце - проява на вандализъм, който кметът на Париж Ан Идалго нарече неописуем, предаде тогава Асошиейтед прес.

Местни медии съобщиха, че записите от охранителните камери на мемориала и анализът на данните от мобилни телефони са позволили на разследването да установи двама българи като възможни нарушители. Те са напуснали Франция на следващата сутрин и са заминали с автобус за Брюксел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Да, България": Конституционният съд предпочете да остави всевластието и безотчетността на главния прокурор
"Да, България": Конституционният съд предпочете да остави всевластието и безотчетността на главния прокурор