Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

България е на дъното в ЕС по дигитални умения

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:29, 27.09.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
българия дъното дигитални умения
Снимка: pixabay.com
Слушай новината

Само 31% от българите имат базисни дигитални умения, което е доста под средното ниво за ЕС (54%) е и най-ниското за съюза. Това се казва в доклад на Европейската комисия за напредъка на държавите в цифровизацията.

Едва 8% от българите притежават по-задълбочени дигитални умения, което също е доста по-средното ниво в ЕС (26%). България има нисък дял на специалисти по информационни технологии (3,8 на сто при средно в ЕС - 4,6 на сто). Комисията препоръчва на страната да увеличи усилията в областта на цифровите умения и да повиши възможностите за преквалификация.

В доклада се посочва, че разпространението на цифрови обществени услуги в страната все още е ниско и са необходими целенасочени мерки за подобряването на ситуацията. Услугите на електронното правителство се използват по-рядко, отколкото в останалите страни от ЕС. Брюксел препоръчва на властите да разясняват на гражданите възможностите да използват електронното управление.

България да ускори внедряването на 5G и цифровизацията, препоръчва ЕК

Цифровизацията на бизнеса в България изостава значително в сравнение с другите страни на ЕС. Делът на българските дружества с услуги в облак е един от най-ниските в ЕС.

България е постигнала много добър напредък в областта на фиксираната широколентова свързаност, се казва в доклада. Достъпът до оптичен интернет е по-висок от средния за ЕС. Разпространението на 5G е достигнало 67 на сто, но са необходими още усилия.

България разполага с 6,27 милиарда евро по Плана за възстановяване и устойчивост, като 1,6 млрд. евро от тези средства трябва да отиват за цифровизация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Иванов: Още една доста ”смешна” постъпка
Антъни Иванов: Още една доста ”смешна” постъпка
Адвокатът на Антъни Иванов: Поредното незаконно действие на една компроментирана федерация
Адвокатът на Антъни Иванов: Поредното незаконно действие на една компроментирана федерация