НОВИНИ

България е поканена за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

българия поканена членство организацията икономическо сътрудничество развитие
bnt avatar logo
от БНТ
16:09, 26.01.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

България е поканена да започне преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Наред с България, понастоящем кандидати за членство в ОИСР са още Румъния, Хърватия, Бразилия, Аржентина и Перу, съобщиха от министерството на външните работи.

Министър-председателят Кирил Петков определи поканата за членство като голям дипломатически пробив.

"Това означава, че влизаме в клуба, където да се привличат инвестиции е много по-лесно. В международните бази данни ще излизаме като страна с нисък риск и на финансирането на нашите компании ще се гледа различно. Радвам се да кажа, че България влезе в един клуб на развити нации, които са оценени като нискорискови и което увеличава много потенциала ни за инвестиции", каза премиерът.

Министерството на външните работи на Република България приветства приетото на 25 януари 2022 г. решение на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за започване на разговори за присъединяване към Организацията с България и останалите страни кандидатки, се казва в позиция на МВнР.

Членството в ОИСР е един от основните външнополитически приоритети на България, по който съществува широк обществено-политически консенсус и силна институционална последователност.

България напълно споделя ценностите, визията и целите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и има амбицията да участва активно и конструктивно в търсенето на решения на глобалните предизвикателства заедно с останалите страни - членки на Организацията.

Решението на Съвета на ОИСР дава допълнителен импулс на последователните усилия на България за разширяване на взаимодействието с Организацията, насочено към все по-пълното прилагане на стандартите, добрите практики и принципите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие във всички обществени и икономически области.

България е решена да изпълни изискванията и задълженията, свързани от пълноправното членство в Организацията, и да даде своя принос за утвърждаване на ценностите на ОИСР в регионален и глобален план.

Създадена през 1961 г., днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е една от най-авторитетните международни организации с водеща роля в изработването и прилагането на най-високи международно признати стандарти във всички ключови области като управление, данъчна политика, транспортна инфраструктура, селско стопанство, образование, дигитална икономика и иновации, климат и др.

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия. 22 държави, членуващи в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, са страни членки на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск се обърна към родителите на деца с различна сексуална ориентация
Папа Франциск се обърна към родителите на деца с различна сексуална ориентация
Гръцкият премиер се извини за непочистените пътища
Гръцкият премиер се извини за непочистените пътища