НОВИНИ

България спечели бронзовите медали на световната купа по хандбал за развиващи се нации във Варна

българия спечели бронзовите медали световната купа хандбал развиващи нации варна
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
21:50, 30.04.2023
Чете се за: 06:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на България спечели бронзовите медали на световната купа по хандбал за развиващи се нации след победа над Индия с 47:18 (25:7). От началото на мача на терена в "Двореца на културата и спорта" имаше само един отбор - българският.

Българите поведоха с 5:0 с два гола на капитана Светлин Димитров и по един на Божидар Симеонов, Кристиан Василев и Михаел Иванов преди гостите да върнат едно попадение. Последваха обаче 3 гола на Преслав Станчев и по един на Кристиан Василев и Светлин Димитров - 10:1. Натискът, агресивната защита, добрите намеси на Николай Петров и малкото грешки доведоха до уникалните 10 поредни гола за българите - от 10:2 до 20:2, преди индийците все пак да върнат 2 гола. В края на полувремето треньорът Иван Василев смени на вратата Николай Петров със Стефан Димитров, а сигналът за почивка дойде при 25:7.

В тази първа част Светлин Димитров отбеляза 6 гола, Михаел Иванов - 5, Преслав Станчев и Иво Петков по 4, Кристиан Василев - 3, Петко Петков - 2 и Божидар Симеонов - 1.

На полувремето кметът на Варна Иван Портних и президентът на Българската федерация по хандбал Росен Добрев наградиха всички доброволци, които помогнаха в организацията на турнира. След края на срещата националите подариха на Портних две топки с автографи - една лично за него и една за Музея на спорта във Варна.

При решен мач втората част започна, както завърши първата. С по три гола на Светлин Димитров и Преслав Станчев дръпнахме с над 20 - 31:9. Рециталът на българите продължи и с нови две попадения на Димитров и едно на Иванов разликата стана 34:10.

Най-резултатен за българите беше Светлин Димитров с 11 гола. Той бе избран и за играч на мача. Седем добави Преслав Станчев, 6 - Михаел Иванов, по 5 вкараха Иво Петков, Владислав Йоргов и Петко Петков, 3 бяха дело на Кристиан Василев, 2 Георги Атанасов, а по 1 Росен Колев, Тодор Калчев и Божидар Симеонов.

"Наложихме нашия стил на игра. Момчетата бяха освободени и благодаря на всички, както и на публиката. Играчите се отнесоха много сериозно, въпреки че още на 10-ата минута показахме, че сме много по-добри от тях. Бяхме се разбрали да завършим този турнир с удоволствие и усмивки. Снощи плаках и казах на момчетата да го направят, ако искат да ме накарат да се смея. И те го направиха", каза Илиян Василев. Той коментира и постижението на Светлин Димитров, който вече има над 200 гола в Световната лига. "Светлин си е Светлин. За да вкара тези 200 гола, работи целият отбор. Всички допринасят за много неща. Има момчета, които вършат черната работа, която не се вижда. В хандбала броим головете, но не виждаме кой работи в защита, как работи. Браво на Светлин и аз съм щастлив, че съм му треньор. Но браво и на всички момчета, които изградиха този успех. И още веднъж - благодаря на публиката. Очарован съм", завърши Василев.

С 11-е си попадения срещу Индия, Светлин Димитров вече има 213 в 4-е издания на Световната лига. "Удовлетворение има, защото успяхме да спечелим мача за трето място. Но има огорчение, че не играем финалния мач. Смятам че, реално погледнато можеше да завършим минимум втори, но ще продължаваме да работим и в следващи турнири ще се опитаме от отидем по-далеко. Доста говорихме след мача с Куба, бяхме си казали с момчетата, че ще излезем и ще се раздадем на 100% в последния мач. Мисля, че го направихме. Успяхме да парираме индийците отвсякъде. Жалко, жалко, че не играем финал. Смятам, че трябваше да бъдем там", каза Светлин и допълни, че въпреки че приема като успех отбелязаните над 200 гола, победата е за целия отбор, а не за един човек", каза той.

Преслав Станчев беше втори най-резултатен за българския отбор със 7 гола. "Справихме се много добре. Успяхме да изпълним задачите, които ни беше наложил треньорът. Съжаляваме, че не успяхме да се изправим на финала и да вземем златото, което заслужавахме. Но мисля, че отборът има развитие и ще направим крачка нагоре. Заслужавахме да победим Куба, но за сега се задоволяваме с трето място. В личен план се надявам на трансфер в чужбина на професионално ниво", каза Станчев.

В мач за титлата спорят Куба и Кипър. Срещата се ръководи от българските съдии Георги Дойчинов и Юлиан Горецов и от нашия делегат Михаил Башев. Великобритания спечели 5-ото място на шампионата след разгром над Австралия с 34:22. Нигерия завърши световната купа във Варна 7-о място, след като в последния си мач се наложи над Андора с 36:14. Молдова победи Гватемала с 21:14 и е на 9-о място. Малта разби Азербайджан с 31:20 и зае 11-ата позиция. Молдова се наложи над Гватемала с 21:14 и е 9-та.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три медала за България от европейското първенство по бокс за младежи в Ереван
Три медала за България от европейското първенство по бокс за младежи в Ереван
Руската армия назначи нов ръководител на логистичните операции
Руската армия назначи нов ръководител на логистичните операции