Българка с разказ за щетите от урагана Янос в Гърция

от БНТ
16:00, 20.09.2020
Чете се за: 00:49 мин.
По света
българка разказ щетите урагана янос гърция
Снимка: Архив/БГНЕС

Продължава възстановяването на щетите след преминаването на циклона Янос в Гърция.

БНТ се свърза с Десислава Димитрова - българка, живееща в една от най-засегнатите области в южната ни съседка - Кардица. По думите ѝ, природното бедствие е нанесло сериозни материални поражения, като най-тежка е ситуацията в центъра на града.

Повечето търговски обекти са във вода и кал, налага се трактори и специална техника на местната Гражданска защита да разчистват и отводняват запушените шахти.

Няма данни за пострадали българи при преминаването на урагана Янос

От силното налягане на водата са изпочупени прозорците на магазините, наводнени са и повечето мазета на жилищните кооперации в центъра.

Сериозни щети има и върху земеделските земи - нивите на местните хора буквално са се превърнали в езера след проливния дъжд. Очакват се сериозни загуби за жителите на област Тесалия, където земеделието и в частност, отглеждането на памук, е основен поминък.

От днес отпада забраната за влизане и излизане от града. Училищата обаче ще бъдат затворени за два дни, докато трае разчистването на щетите и нормализирането на ситуацията.

Средиземноморският циклон Янос взе две жертви. Ураганният вятър изкорени дървета и причини спиране на тока на островите в Йонийско море и Западен Пелопонес. В централната част на страната нанесе щети именно в района на Кардица и Фарсала. Водата от придошла река унищожи мостове и сгради, включително местния здравен център в град Музаки в областта Тесалия. Железопътните връзки между Атина и Солун също бяха прекъснати.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България предлага Даниел Митов за специален представител на ЕС за Либия
България предлага Даниел Митов за специален представител на ЕС за Либия
Началникът на реанимацията в болницата в Гоце Делчев изгуби битката с COVID-19
Началникът на реанимацията в болницата в Гоце Делчев изгуби битката с COVID-19