НОВИНИ

"Българската Коледа" помага на развитието на дете с аутизъм

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 09.12.2022
Чете се за: 03:05 мин.
Общество
Слушай новината

"Българската Коледа" помага и на Виктория от Русе. Момичето е с диагноза аутизъм и за да се подобри състоянието ѝ, с нея трябва да работят специалисти.

Благодарение на средствата, дарени от "Българската Коледа", Виктория може цяла година да посещава ерготерапевт, което е много важно за развитието на концентрацията и фината ѝ моторика.

Виктория е на 10 години. Ходи на училище, а след края на учебните занятия посещава психолог, логопед или ерготерапевт.

"В училище среща затруднения с писане, четене, по математика, има затруднения с рязане с ножица, с фината и общата моторика", споделя майката на Виктория Десислава Димитрова.

Допълнителните занимания ѝ помагат да бъде по-съсредоточена и самостоятелна.

"За съжаление, работата със специалист изисква средства, а това се оказва непосилно в един момент. Със средствата от ТЕЛК покриваме разходите по логопед. Ерготерапията трябва да я покриваме ние. Благодарение на "Българската Коледа" Вики посещава ерготерапия два пъти седмично. Тя преди не можеше да си откопчава копче, цип, не можеше да си мие зъбите с четка, не обичаше да бъде сресвана. С помощта на тези терапии Вики започва да преодолява тези страхове", разказва още майката.

Родителите на Виктория казват, че са извървели дълъг път, докато стигнат до диагнозата аутизъм и установят какво е добро за детето им. Че има проблеми в развитието ѝ им подсказал личният лекар, когато е детето е на 2 години. Потърсили психолог. Но най-голяма роля в пътя им на осъзнаването и преодоляването на проблемите изиграли приятелите и колегите, както и родителите на други деца като Виктория.

"Самата информация е от уста на уста – къде трябва да се ходи, какво трябва да се прави. Някак си трябва да я има тази информираност – дали сайт да се направи, когато родител разбере за дадения проблем, просто да влезе и да разбере къде трябва да отиде", отбелязва бащата на Виктория Велизар Великов.

В страната няма система за ранна диагностика на децата, смятат родителите на Виктория. Не се отпускат и достатъчно пари за терапия. Все проблеми, свързани с по-доброто бъдеще на различните деца.

Виктория играе и се учи. Мечтае си за простички неща, които да ѝ се сбъднат на Коледа.

"Да се обичаме и да ходя на училище", пожелава си за празника Виктория.

Автор: Даниела Василева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спектакъл в Народния театър в памет на Стефан Данаилов
Спектакъл в Народния театър в памет на Стефан Данаилов
Специално за БНТ: Българинът, изработил камерите за мисията "Артемис I"
Специално за БНТ: Българинът, изработил камерите за мисията "Артемис I"