НОВИНИ

Бизнесът се отваря към бежанците

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:22, 09.12.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Бизнесът започна да се отваря към бежанците, но държавата не оценява потенциала им на пазара на труда, показва опитът на няколко неправителствени организации, които работят с уязвими групи. Когато икономиката има нужда от 200 хиляди работници и служители трудовото и социалното законодателство, трябва спешно да отговори на тези нужди - е заключението на експертите от "Каритас София" и Тръст за социални алтернативи.

Трудно може да се намери по-щастлив служител от Алиреза Бейги. Той е от Иран и сам не вярва в късмета си да намери работа, която така да пасва на възможностите му.

"Това не е само кино, а истински културен център. И аз работя тук като технически оператор. Моите задължения започват от пристигането на филмите, през подготовката му и самата прожекция", казва той.

В Иран Али е бил учител, но е работил и в културен център като този. Затова е толкова изненадан, че му предложили подобна работа.

"Страхотно е, защото тук трябва да се знае всичко за киното, за филмите, за техните категории. Затова толкова си обичам работата", казва той.

Работодателите на Али също са безкрайно доволни, че имат толкова всеотдаен служител. И не са единствените.

"Напоследък българската работна ръка е по-изчерпана така да го кажа и обърнахме поглед към бежанските центрове. От тях имаме доста сполучливи опити", казва Стефан Христов от отдел "Човешки ресурси" във верига ресторанти.

Липсата на работна ръка ги принудила да търсят начини и да въведат по-гъвкаво работно време, безплатен подслон или други стимули за многодетни или самотни майки. Но това определено им коства много усилия и купища административни пречки.

"Това по институциите се чака доста дълго време за документите, за достигането на назначаването на хора при нас", казва Христов.

Но административната тежест отказва повечето работодатели. Промени в трудовия кодекс и социалното подпомагане биха облекчили значително този процес. Но от години няма резултат в тази посока.

"Постоянно водим диалог така с Министерството на социалната политика, с Агенция по заетостта, т.е. търсим различни подходи за това как да се случва по-добре", казва Владислав Дамянов - отдел "Миграция и интеграция", "Каритас-София".

Програмата "Солидарност" дава надежда, че държавата осъзнава потенциала на бежанците на трудовия пазар. Но тя е насочена само към тези от Украйна.

"Хората, независимо дали те са бежанци, мигранти, дали са хора, които живеят в маргинализирани общности в България да прогледнем и да видим какъв е техният потенциал", казва Дамянов.

Вярно е, че за огромна част от бежанския поток страната ни е транзитна. Но с определени политики, това може да се промени в полза на бизнеса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успех за Левски след 16 точки от блокада, Монтана се наложи над Славия
Успех за Левски след 16 точки от блокада, Монтана се наложи над Славия
ЦСКА спечели гостуването си на Казанлък след обрат
ЦСКА спечели гостуването си на Казанлък след обрат