НОВИНИ

Българската православна църква се сдоби с нов епископ

В храм-паметника "Св. Александър Невски" беше извършена епископска хиротония на архимандрит Мелетий, ректор на Софийската духовна Семинария

Българската православна църква се сдоби с нов епископ
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 15.09.2024
Чете се за: 06:47 мин.
У нас
Слушай новината

Българската православна църква се сдоби с нов епископ. По време на литургията в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" се извърши епископска хиротония на архимандрит Мелетий, ректор на Софийската духовна Семинария.

Решението той да бъде възведен в епископски сан с титлата Знеполски беше взето на заседание на Светия Синод на 10 септември, по предложение на Пловдивския митрополит Николай, съобщиха от Българската патриаршия.

"Служението на епископа е да бъде в своето поведение, думи и дела образ на Самия Господ Иисус Христос, Който каза: „Аз съм добрият пастир: добрият пастир полага душата си за овцете“. Епископът трябва да бъде готов да полага душата си за своето паство, да бъде неговият добър и верен пазител. Затова и Вие сте призван да служите на Вашето паство с безкористна любов и себеотдаденост... Вие сте призван да поддържате единството на вярващите и да ги насочвате към общение в любов и вяра. Св. апостол Павел увещава: „Старайте се да запазвате единството на Духа чрез връзките на мира“. Епископът трябва да пази своето паство от разногласия, ереси и разделения, като се стреми към единство в любовта и истината", с тези думи патриарх Даниил се обърна към новоръкоположения Знеполски епископ Мелетий.

Преди началото на светата литургия архим. Мелетий произнесе своите епископски обещания, както и изповяда Православната вяра, като прочете Символа на вярата.

Снимки: БТА

„Обещавам да пазя каноните на светите апостоли и седемте вселенски събора, и благочестивите поместни събори, които са узаконени за запазване на правите повеления, колкото канони и свети наредби са определени в различни времена и години от истинските поборници за светата източноправославна вяра, че ще ги пазя крепко и ненарушимо до края на моя живот. Всичко, което те приеха, и аз го приемам, а от което те се отвърнаха, и аз се отвръщам. Ако ли престъпя нещо от онова, което тук обещах, или се окажа непослушен или противен на божествените правила, тогава веднага да бъда лишен напълно от моя сан и власт, без всякакво извинение или дума, и да бъда чужд за небесния дар, който ми е даден от Светия Дух чрез възлагането на ръцете при посвещението“, произнесе пред архиереите, духовниците и православните християни бъдещият Знеполски епископ Мелетий.

На хиротонията присъстваха Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският Николай, Западно- и Средноевропейският Антоний, Неврокопски Серафим, Сливенски Арсений и епископите: Герасим Мелнишки, гл. секретар на Св. Синод, Адрианополски Евлогий, игумен на Рилския манастир, Велички Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастири, Белоградчишки Поликарп, първи викарий на Пловдивския митрополит, Агатополски Йеротей, Константийски Михаил, викарий на Ловчанския митрополит, Браницки Пахомий, първи викарий на Софийския митрополит, архим. Йоан, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Антим, протосингел на Видинска св. митрополия, архим. Епифаний, протосингел на Неврокопска св. митрополия, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, архим. Максим, архим. Йоаким, игумен на Дивотинската св. обител, архим. Евтимий, архим. Никодим, архим. Стефан, брат на Троянската св. обител, йером. Доситей, брат на Дивотинската св. обител, йером. Яков, игумен на Бистришкия манастир „Св. Йоаким и Анна“, ставр. ик. Добромир Костов, ректор на Пловдивската духовна семинария и академия, столични свещеници, храмовото духовенство, протодякон Иван Петков, протодякон Деян Коруноски, йеродякон Вартоломей и йеродякон Евтимий, брат на Бачковската св. обител. Молитвено участие в тържественото богослужение взе Старозагорският митрополит Киприан.

Песнопенията на богослужението бяха изпълнени от ученици на Софийската духовна семинария, водени от протопсалт Константинос Фотопулос.

Патриаршеският храм-паметник „Св. Александър Невски“ се изпълни с възгласа „Достоен“ за новия епископ, а Негово Светейшество патриарх Даниил и митрополитите Ловчански Гавриил и Пловдивски Николай последователно връчиха на новия епископ одеждите и символите на архиерейското служение: сакос, омофор, енголпие и митра.

След ръкоположението Знеполският епископ Мелетий зае първенствуващо място сред събратята си архиереи и взе участие в първата си света литургия като епископ.

В края на св. Литургия патриарх Даниил връчи на новия епископ жезъл и произнесе слово.

„Възложеното върху ми архиерейство днес е едновременно кръст и светоносен дар на Духа. За този дивен Божи дар, който по думите на небошественика Павел „е дух не на боязливост, но дух на сила, любов и здравомислие“, благодаря на Вас, Ваше Светейшество и Светия Синод на родната и многострадална Българска църква. Благодаря Ви за отеческата грижа и огромно доверие да ме възведете в епископство. Приемам за голямо благословение, че първата епископска хиротония на Ваше Светейшество е моята. Благодаря и на всички вас, обични отци, братя и сестри, както и на най-малките Христови братя – учениците на Софийската духовна семинария, които взехте молитвено участие в моята лична Петдесетница. Нека Господ да свидетелства в живота на всички ни, че Неговият Кръст е Непобедимото оръжие“, каза новоръкоположеният епископ Мелетий.

Тържественото богослужение завърши с многолетствие за Българския патриарх, Св. Синод и новоръкоположения Знеполски епископ Мелетий.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Второ място за БУБА Баскетбол на БУБА Къп
Второ място за БУБА Баскетбол на БУБА Къп