Български военни от учението "Посейдон-21" са под карантина заради случаи на COVID-19

от БНТ
12:02, 28.02.2021
Чете се за: 01:15 мин.
У нас
български военни учението посейдон карантина заради случаи covid
Снимка: Архив
Слушай новината

При подготовката за участие на екипажи от ВМС в учението "Посейдон – 21" са установени случаи на заболели от COVID-19. С цел да се избегне разпространението на заболяването по време на плаване и да се опази здравето на военнослужещите, е взето решение екипажите на българските кораби да останат под карантина. Това съобщават от министерство на отбраната.

Така при необходимост ще може да бъде оказана незабавна медицинска помощ на военнослужещите. Евентуално разпространение на СОVID-19 би попречило и на постигането на целите на учението, допълват от ведомството.

Противоминното учение с наименованието "Посейдон" се провежда ежегодно от 2002 г. насам. Негови домакини на ротационен принцип са военноморските сили на България и на Румъния.

Освен български и румънски военни кораби в учението участва и Втората постоянна противоминна група на НАТО. Учението се планира и се ръководи по стандартите и процедурите на НАТО.

През 2020 г. домакин на българо-румънското противоминно учение "Посейдон – 2020" беше Флотилия бойни и спомагателни кораби от състава на българските Военноморски сили.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Възстановяват "зелените коридори" за ваксинация
Възстановяват "зелените коридори" за ваксинация
Пловдив се включва в европейски регламент за дроновете
Пловдив се включва в европейски регламент за дроновете