НОВИНИ

Българските състезатели са в Топ 20 в дисциплината трудност на световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки в Сеул

българските състезатели топ дисциплината трудност световното първенство спортно катерене юноши девойки сеул
bnt avatar logo
от БНТ
09:32, 22.08.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

От 18-ти до 27-ми август в Сеул се провежда ежегодния световен шампионат в спортното катерене за юноши и девойки. Състезателите са разделени в три възрастови групи - U16 (Youth B – 14/15 г..), U18 (Yoth А – 16/17 г.) и U20 (Juniors 18/19 г.) Състезанието излъчва световните шампиони за 2023 г. в трите дисциплини на катеренето - трудност, боулдър и скорост.

Световното първенство е поредното състезание в катеренето, което отбелязва рекорд по участие - 596 състезатели от 45 страни участват в шампионата, сред тях са и трима български състезатели - Слав Киров (юноши U20), Боян Киров (юноши U18) и Валисия Мей (девойки U18). Тримата се състезават в дисциплините трудност и боулдър.

В първите три дни на шампионата се проведе дисциплината трудност. Във финала при юношите U20 Слав Киров зае 4-о място. След като преодоля квалификацията и полуфинала съответно на 6-то и 4-то място, Слав направи поредно отлично катерене и постигна резултат 18+, само на една хватка под шампиона Ханес Ван Дюсен от Белгия. Със същия резултат са още 4-ма състезатели, при което класирането от полуфинала реши подреждането от 2-ро до 6-то място, и което остави Слав на крачка от медалите.

В групата U18 Валисия Мей е 9-та при девойките, Боян Киров - 16-ти при юношите. Валисия успя да премине квалификацията, в полуфинала постигна резултат 22, колкото и 8-ма в класирането, но с по-слаб резултат в квалификацията остана първа под чертата за влизане във финала за първите 8. Боян Киров също преодоля квалификацията, в полуфинала постигна резултат 24+, колкото и тримата състезатели преди него, а класирането в квалификацията го остави на 16-то място.

Участието на българите в световното първенство продължава с дисциплината боулдър, която ще се проведе в следващите 4 дни. Днес започва квалификацията в групата U18 с участието на Валисия Мей и Боян Киров, в сряда ще се проведат полуфиналите и финалът. За групата U20, където се състезава Слав Киров квалификацията е в четвъртък, 24.08, а в петък, 25.08 ще се проведе полуфинал и финал.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иконата на Челси Флоран Малуда идва за "Мача на Надеждата", организиран от Стилиян Петров
Иконата на Челси Флоран Малуда идва за "Мача на Надеждата", организиран от Стилиян Петров
След 15 години в изгнание бившият премиер на Тайланд Шинаватра се завърна у дома и беше осъден
След 15 години в изгнание бившият премиер на Тайланд Шинаватра се завърна у дома и беше осъден