НОВИНИ

БАН приканва учители и ученици да се включат в кампанията "Написаното остава. Пиши правилно!"

бан приканва учители ученици включат кампанията написаното остава пиши правилно
bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 18.05.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Още

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин“ на Българската академия на науките традиционно кани българските учители и ученици да се присъединят към кампанията на Института "Написаното остава. Пиши правилно!“.

За шеста поредна година на 24 май (както и през целия месец май) малки и големи ученици отново ще могат да направят кратка диктовка – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.

Подготвени са две диктовки: //ibl.bas.bg/wp-content/uploads/2020/05/Diktovki_24_may_2020.zip

Едната (за по-малки ученици) е откъс от спомена на Иван Вазов "Големият ден“, а другата (за по-големи ученици) е откъс от статията на Манол Глишев „."Как Найден Геров създаде легендата за Солунските братя“, публикувана в интернет сайта "Площад „Славейков“. (Направени са редакторски промени за целите на диктовката).

Диктовките се предоставят като звукови файлове. Приложени са описания на възможни грешки.

Присъединете се, когато и както решите: с диктовки във виртуалната класна стая или самостоятелно. Кратка информация и снимки на написаните текстове може да изпратите на адрес ibl@ibl.bas.bg.

След провеждането на диктовките от Института за български език могат да изпратят стикери с надпис "Написаното остава. Пиши правилно!“ за всички участници и три тениски с надпис "Написаното остава. Пиши правилно!“ за отличилите се ученици.

Кампанията "Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките цели да привлече вниманието към огромното значение на образованието и науката (и на грамотността като тяхна предпоставка) за развитието на обществото.

Проектът "Написаното остава. Пиши правилно!“ е част от програмата "Образование с наука“ (2019 – 2020) на Министерството на образованието и науката и Българската академия на науките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мениджърът на Пулев: Първо Джошуа, после Фюри
Мениджърът на Пулев: Първо Джошуа, после Фюри
Байерн се завърна с победа в Бундеслигата
Байерн се завърна с победа в Бундеслигата