НОВИНИ

Бенямин Нетаняху положи клетва като премиер на новото израелско правителство

бенямин нетаняху положи клетва премиер новото израелско правителство
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:31, 29.12.2022
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Бенямин Нетаняху днес положи клетва като премиер на Израел и даде началото на най-крайнодясното и консервативно в религиозно отношение правителство в историята на Израел, предаде Асошиейтед прес. Новият министър-председател се зарече да провежда политика, която може да предизвика вътрешни и регионални сътресения и да доведе до охладняване на отношенията между Израел и най-близките му съюзници.

Нетаняху положи клетва минути, след като парламентът гласува вот на доверие на новото му правителство. Той заема премиерския пост за шести път.

Новото правителство обеща, че основните му приоритети ще включват разширяване на заселничеството в окупирания Западен бряг, увеличаване на огромните субсидии за ултраортодоксалните му съюзници и настояване за обширна реформа в съдебната система, която може да застраши демократичните институции.

Нетаняху, който е най-дълго управлявалият премиер в Израел, оглавяваше правителството от 2009 до 2021 г., както и през 90-те години. Той беше отстранен от длъжност от осемпартийна коалиция след четири парламентарни вота, които стигаха до задънена улица.

Коалицията обаче се разпадна през юни и миналия месец Нетаняху и съюзниците му с ултранационалистически и ултраортодоксални убеждения си осигуриха парламентарно мнозинство.

"Чувам постоянните вопли на опозицията за край на държавността и демокрацията", каза Нетаняху от парламентарната трибуна преди новото правителство официално да положи клетва. Речта му беше многократно прекъсвания от лидерите на опозицията, които го освиркваха и осмиваха, а на моменти скандираха думата "слаб".

Новият министър-председател се обърна към опонентите си и заяви, че загубата на избори не означава край на демокрацията, а че тъкмо в това е нейната същност.

Снимки: БГНЕС

Нетаняху оглавява правителство, което се състои от твърдолинейна, религиозна и ултранационалистическа партия, в която доминират заселници на Западния бряг, две ултраортодоксални политически формации, както и националистическата му партия "Ликуд".

Неговите съюзници настояват за драматични промени, които могат да доведат до сериозна загуба на обществена подкрепа, да увеличаване на риска от конфликт с палестинците и до влизане в разногласия с някои от най-близките поддръжници на Израел, включително САЩ и американската еврейска общност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоичков към покойния Пеле: Ти винаги ще си вдъхновението на поколения
Стоичков към покойния Пеле: Ти винаги ще си вдъхновението на поколения
Почина Кралят на футбола Пеле
Почина Кралят на футбола Пеле