НОВИНИ

Берлин, Париж и Лондон критикуват решение на САЩ за Иран

берлин париж лондон критикуват решение сащ иран
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:41, 30.05.2020
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Великобритания, Франция и Германия в събота категорично осъдиха решение на САЩ за прекратяване на отказ от санкции за компании от държави, които остават в ядрено споразумение с Иран.

Отказите бяха част от важното споразумение, подписано с Техеран през 2015 г., което се стреми да ограничи ядрените амбиции на Иран в замяна на премахване на осакатяващи икономически санкции.

Те позволиха на европейски, китайски и руски компании да работят по конвертирането на реактора на тежка вода в Арак, голям индустриален град в Западен Иран.

"Ние дълбоко съжаляваме за решението на САЩ да прекрати трите отказа, покриващи ключови ядрени проекти в рамките на споразумението в Иран", гласи съвместно изявление на трите европейски сили.

"Тези проекти, одобрени с Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на САЩ, обслужват интересите на неразпространението и предоставят на международната общност гаранции за изключително мирния и безопасен характер на иранските ядрени дейности.“

Американският държавен секретар Майк Помпео обяви решението за прекратяване на отказите от санкции по-рано тази седмица.

Ядрената сделка с Иран беше подписана от САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия.

САЩ обаче се оттеглиха през 2018 г. и последното решение за отказ, след по-нататъшни санкции, повишава вероятността споразумението да се разпадне.

Русия също атакува решението на Помпео, като Москва коментира, че външната политика на САЩ става "по-опасна и непредсказуема“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удължиха извънредното положение в Северна Македония с 14 дни
Удължиха извънредното положение в Северна Македония с 14 дни
"Майкрософт“ заменя журналисти с роботи
"Майкрософт“ заменя журналисти с роботи