Без запори върху пенсиите до 650 лева

от БНТ
08:57, 30.12.2020
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
остава ареста рецидивистът ограбил двама пенсионери измама пощенски служител
Слушай новината

Пенсиите в размер до 650 лв. няма да бъдат запорирани от 1 януари 2021 г. Причината е промяната в размера на минималната работна заплата от 610 на 650 лева.

Съгласно установеното в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, принудителното изпълнение може да бъде насочено само върху пенсии с месечен размер над минималната работна заплата, тоест от пенсиите под този размер не могат да се правят удръжки. Размерите на удръжките от пенсиите, за които е допустимо налагането им, също се определят в зависимост от размера на минималната работна заплата за страната. Посочените ограничения не се прилагат за задължения за издръжка.

Пенсионерите, попадащи в тази група, ще получат пенсиите си след 7 януари в зависимост от начина на изплащането им - с пенсионен запис, ако се изплащат чрез пощенска станция, или с допълнителен превод по личната платежна сметка, ако се изплащат чрез банка/доставчик на платежни услуги.

Изплащането на пенсиите за месец януари 2021 г. е в определения съгласно Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж времеви период - ще започне на 7 януари (четвъртък) и ще приключи на 20 януари (сряда).

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Има свиване в търсенето на хранителни стоки
Има свиване в търсенето на хранителни стоки
Българка за земетресенията в Хърватия: В рамките на последните 50 часа имаше над 40 труса
Българка за земетресенията в Хърватия: В рамките на последните 50 часа имаше над 40 труса