САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Библиотеката в Пловдив се сдоби с ценен ръкопис

от БНТ
06:40, 26.05.2020
Чете се за: 00:46 мин.
Животът

С ценен псалтир успя да се сдобие Народната библиотека "Иван Вазов" в Пловдив. Ръкопис от среднобългарската книжнина не е постъпвал във фонда за редки и ценни издания от над 50 години.

Ръкописът съдържа внушителните за времето си над 370 листа.Тепърва ще се разглежда, проучва и описва.Очаква се от откритите преписки да бъде установено кой е преписвачът, а и да излязат интересни исторически данни.

Д-р Петко Георгиев, н-к отдел „Специални сбирки" в Народна библиотека „Иван Вазов" - Пловдив: Един полууставен, с всички спазени надредни ударения и титли, което пък ни навежда на мисълта, че може би е препис на печатна богослужебна книга.Това ще бъде установено разбира се след като датираме хартията и по-точната датировка. Засега това, което можем да кажем е, че ръкописът е от края на 18-и, началото на 19-и век.

Ценната книга е с руска редакция на така наречения черковнославянски език.

Д-р Петко Георгиев, н-к отдел „Специални сбирки" в Народна библиотека „Иван Вазов" - Пловдив: Използван е многократно, което личи от многото зацапвания вътре. Той е църковна книга, която е живяла църковен живот.

Библиотеката в Пловдив е откупила изданието от богослова Ангел Радушев, който се сдобива с книгата преди повече от три десетилетия, докато изографисва православен храм в Сибир. Иконописецът е подарил на библиотеката и ценен пергаментен фрагмент на етиопски църковен ръкопис, който наподобява глаголическото писмо.

Автор: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тодор Радев, радио Пекин: В Китай няма реални санкции срещу американски компании
Тодор Радев, радио Пекин: В Китай няма реални санкции срещу американски компании
Япония забрани препродажбата на антисептици и други дезинфектанти
Япония забрани препродажбата на антисептици и други дезинфектанти