НОВИНИ

Биляна Дудова се класира на финал на ранкинг сериите по борба в Будапеща без загубена точка

биляна дудова класира финал ранкинг сериите борба будапеща без загубена точка
Снимка: БФ Борба
bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 14.07.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Биляна Дудова се класира на финал на последния ранкинг турнир за годината в борбата без загубена точка и тази вечер ще се състезава за златно отличие в категория до 62 кг. Българката победи три съпернички със сбор от 21:0 технически точки.

Дудова, девета в ранглистата преди турнира в Унгария, стартира срещу румънката Амина Капезан и постигна категорична победа. Българската националка спечели десет безответни точки от последователни движения и сложи край на двубоя в началото на втората част.

На четвъртфиналите Дудова се изправи срещу естонката Виктория Весо, която поднесе най-голямата изненада в категорията. По-рано през деня тя елиминира с туш лидерката в световната ранглиста Кайла Миракъл от САЩ.

Българката поведе след 34 секунди с избутване на Весо от тепиха и до края на първата част преднината й нарасна до пет точки, включително от пасивност и загубен протест на естонката. Дудова продължи да доминира през втората част и записа още четири точки за крайното 9:0.

Световната и четирикратна европейска шампионка на 55, 57 и 59 кг срещна на полуфиналите двукратната азиатска шампионка Ло Сяоцзюан. Дудова спечели първата точка с пасивност на китайката и завърши първата част с 1:0. Българката добави още една точка след паузата и със стабилна борба запази предимството си до края.

На финала Дудова ще се изправи срещу двукратната световна шампионка на 62 кг и сребърна медалистка от Олимпиадата в Токио - Айсулу Тинибекова от Киргизстан. Тя надви с 5:2 бразилката Лайс Нунеш.

Утре на турнира в Будапеща ще стартира европейският шампион на 60 кг Едмонд Назарян, който има шанс да оглави световната ранглиста преди началото на шампионата в Белград през месец септември.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е отговорен за трагедията с работници в екопарка във Варна?
Кой е отговорен за трагедията с работници в екопарка във Варна?
В третия ден на протести КНСБ разговаря с 4 от парламентарните групи
В третия ден на протести КНСБ разговаря с 4 от парламентарните групи