НОВИНИ

Битките по места: Кои са най-интересните двубои за изборите през октомври?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:33, 21.09.2024
Чете се за: 06:30 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Три дни остават на партиите да регистрират листите си по места, а реденето им е на финала. Традиционната лидерска битка за предстоящите избори отново се очертава 25-и Многомандатен избирателен район в София, но за този вот там няма да видим някои знакови лица.

За поредни избори листата на ГЕРБ-СДС за един от най-големите избирателни райони ще се води от лидера Бойко Борисов. За първи път от години Корнелия Нинова няма да поведе БСП в този район. Партията, която се обедини с други леви формации, пуска временния си председател Атанас Зафиров. Другото ясно име, което влиза в пряк двубой за 25 МИР е това на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Кои са неизвестните?

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" все още обсъждат водачите по места, но най-вероятно Николай Денков ще смени Христо Петров - Ицо Хазарта, който стана евродепутат. От 2021 година насам той и Бойко Борисов имат еднакъв брой победи и загуби в 25 МИР. В момента се редят листите на ДПС-Ново начало, както и на коалицията около Ахмед Доган - Алианс за права свободи. От "Има такъв народ" традиционно пускат Слави Трифонов в лидерска битка, но от партията още не са готови.

Днес официално стана ясно, че трима действащи кметове са сред водачите на ГЕРБ-СДС в страната. Това са Димитър Николов в Бургас, Живко Тодоров в Стара Загора и Николай Мелемов в Смолян.

Преди крайния срок за регистрация на листите в Районните избирателни комисии в страната вече е ясно, че при ГЕРБ-СДС има сериозни размествания. Традицията се спазва само при Бойко Борисов, който е начело на листата в 25-и МИР, както и в Пловдив-град. В два от три столични района водачите ще са други. Председателят на Народното събрание Рая Назарян ще оглави 23-и район, който е и най-големият в страната. Там тя сменя бившия общинар Георги Георгиев. На предишния вот през юни Назарян беше водач на 24-и район. Сега там на първо място ще е бившият кмет Йорданка Фандъкова, която на вота "2 в 1" не намери лидерско място. Ясни са и водачите в страната. Кандидатът за български еврокомисар Екатерина Захариева отстъпва първото място в Пазарджик на бившия спортен министър Красен Кралев. Тома Биков за първи път изпада от първите места. ГЕРБ-СДС ще се регистрират в София в понеделник. При "Продължаваме промяната" - "Демократична България" реденето продължава. А в предаването "Денят започва с Георги Любенов" Атанас Атанасов посочи, че коалицията има план за излизане на страната от кризата.

"На първо място да се търси високо авторитетна личност, човек равно отдалечен от всички партии, но да има висока политическа култура. Да бъде относително независим", каза Атанас Атанасов, ПП-ДБ.

И от ДПС-Ново начало все още редят имената. Вече трети ден в централата на ДПС продължават консултациите за подреждане на листите и на коалицията около почетния председател Ахмед Доган. Те ще са готови в понеделник.

"Възраждане" преди дни обявиха водачите си, сред които има минимални размествания.

БСП също вече обяви водачите си, сред които, очаквано, приближените до изключения от пленума бивш лидер Корнелия Нинова, не присъстват. Сергей Станишев също не води нито една листа. Кирил Добрев се връща в политиката начело в Благоевград, а Борислав Гуцанов отново е на първото място във Варна. Той обяви, че кандидат за депутат от София ще бъде и конституционалистът Наталия Киселова.

"От гражданската квота е доц. Наталия Киселова, ние имахме и други подобни кандидатури и дано всичко да приключи успешно. Аз мисля, че е съвсем нормално в парламента да има едни истински конституционалисти", каза Борислав Гуцанов, БСП - Обединена левица.

От "Има такъв народ" утре ще регистрират листите си в София и ще съобщят имената. Оказва се, че дни преди старта на предизборната кампания вече има сигнали за купуване на гласове, стана ясно от думите на вътрешния министър Атанас Илков, но те не били сериозни и без конкретика. Въпреки това ще бъдат проверени. Днес изтече и крайният срок за промяна на състава и наименованието на регистрираните партии и коалиции, но никой не е подал заявление към ЦИК. Отново днес беше и крайният срок ЦИК да регистрира за участие в изборите партия или коалиция в случаите, когато съдът е отменилрешението за отказ за регистрацията ѝ. Такъв казус имаше само с двете крила на ДПС и така партиите и коалициите, които ще се явят, остават общо 33. В сряда ще е жребият за номерата в бюлетината.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хосе Луис Ачиари: Не ни се получи много добре играта
Хосе Луис Ачиари: Не ни се получи много добре играта
Александър Томаш: Победата е благодарение на публиката
Александър Томаш: Победата е благодарение на публиката