НОВИНИ

Бившият капитан на "Вълците" Бейли е диагностициран с деменция

bnt avatar logo
от Димитър Русев
14:30, 27.11.2020
Чете се за: 01:37 мин.
Футбол
бившият капитан вълците бейли диагностициран деменция

Майк Бейли беше капитан на отбора на вълците, който стигна до финала на купата на УЕФА през 1972 г. и спечели Купата на Лигата през 1974 г. Семейството му разкри диагнозата, за да подпомогне разследванията около броя на бившите футболисти, страдащи от деменция.

Бейли изиграва 436 мача за "Вълците", отбелязвайки 25 гола. Той беше капитан на клуба, когато стигнаха до финала на купата на УЕФА през 1972 г. и спечелиха Купата на Лигата през 1974 г.

78-годишният нападател също се състезава за Чарлтън Атлетик, който по-късно ръководи и печели две купи на Англия.

Семейството му реши да разкрие диагнозата си, за да привлече вниманието към текущите проблеми и да подкрепи разследванията около броя на бившите футболисти, страдащи от деменция.

Бейли е председател на Асоциацията на бившите играчи на "Вълците". Неговият заместник-председател, бившият нападател на вълците Джон Ричардс, описва Бейли като"великолепен играч и вдъхновяващ лидер".

ПФА създава консултативен екип, който да проучи възможната връзка на футбола с деменцията и помощник-главният изпълнителен директор Саймън Баркър казва, че ще се обмисли опит за намаляване на броя на тренировките
Ричардс каза: "Споделяме скръбта, че много хора ще почувстват, че Майк е диагностициран с деменция и изпращаме нашата любов и най-добри пожелания на съпругата му Барбара и цялото семейство Бейли.

"Ние също сме още веднъж вдъхновени от Майк, че той и семейството му са решили да вземат смело решение да разкрият тази диагноза с надеждата да осветлят този въпрос още повече в момент, когато толкова много бивши футболисти страдат от тази ужасна болест. Асоциацията на бившите играчи на "Вълците" напълно подкрепя цялата работа, извършена от хора като Дон Астъл и много други, за да стимулира по-нататъшни изследвания на състоянието и да подкрепи всички засегнати играчи и техните семейства.

"Аз и няколко други бивши играчи сме в постоянен контакт с Майк, Барбара и семейството си, и аз говорих с тях през уикенда, за да се кажа че ще продължи да предлага цялата ни любов и подкрепа всеки възможен начин.

Шефът на Евертън Карло Анчелоти признава, че е загрижен за възможната връзка между футбола и деменцията
Носителят на Световната купа за 1966г. в Англия Ноби Стайлс почина миналия месец след дълга борба с деменция.

Бившите му съотборници от Англия Джак Чарлтън, Мартин Питърс и Рей Уилсън също се бориха с болестта до смъртта си.

Братът на Чарлтън, сър Боби, наскоро беше диагностициран с болестта.

Асоциацията на професионалните футболисти (ПФА) призова за ограничения за провеждане на тренировки.

Той се обърна към клубовете, лигите и Футболната асоциация, за да разработи координирана стратегия за измерване, наблюдение и адаптиране на тренировките, като определи защитни мерки, които могат да повлияят на дългосрочното здраве на играчите.

ФА обещава да инвестира в изследвания, за да определи дали има връзка между движението на топката и мозъчните заболявания. Насоките на ръководния орган са, че децата под 12-годишна възраст не трябва да водят топката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов проведе разширено съвещание с министрите Аврамова, Танева и Димитров
Борисов проведе разширено съвещание с министрите Аврамова, Танева и Димитров
Президентът Радев: Бюджетът е неадекватен на текущите реалности, новите мерки са пожарни и закъснели
Президентът Радев: Бюджетът е неадекватен на текущите реалности, новите мерки са пожарни и закъснели