НОВИНИ

Бившият партньор на Джорджа Мелони слиза от екран

Италианският журналист беше замесен в скандал с изтекли нецензурни записи

джорджа мелони
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:45, 25.10.2023
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Бившият житейски партньор на италианския премиер Джорджа Мелони - журналистът Андреа Джамбруно, няма повече да бъде водещ на телевизионна програма по италианската телевизия "Рете 4" на медийния холдинг "Медиасет", собственост на клана Берлускони.

Джамбруно обаче ще остане в редакционния колектив на предаването "Дневникът на деня", което водеше допреди седмица.

Журналистът беше замесен в скандал, след като негови думи, записани извън ефира в телевизионното студио, бяха пуснати в сатиричната и разследваща програма "Стриша ла нотиция" по телевизия "Канале 5" на "Медиасет".

В извънефирните записи Джамбруно използва нецензурен език, отправя настойчиви комплименти към журналистка в студиото, говори за секс тройка и четворка, за любовна връзка, прави съпоставки, разтълкувани в ущърб на премиера Мелони.

След излъчването на тези записи в две последователни предавания, италианският премиер обяви в акаунтите си в социалните мрежи, че слага край на връзката си с Джамбруно. Той взе решение за една седмица да не води предаването "Дневникът на деня".

Заради извънефирните му изказвания се спекулираше, че Джамбруно дори ще бъде отстранен от поста си в телевизията. Заради поведението му са подадени и два сигнала от различни асоциации, които ще бъдат разгледани във Федерацията на италианските журналисти.

Джамбруно си спечели доста критики и в миналото с редица свои изказвания в ефирно време. Едно от тях беше разтълкувано като опит да оневини изнасилвачите и да набеди жените, станали жертва на посегателства, че "сами са си виновни за това". Самият Джамбруно тогава заяви, че думите му не са били разбрани правилно, а Мелони се наложи да го защитава по време на пресконференция.

Сега скандалът, свързан с него, породи редица шеги и пародийни видеа в социалните мрежи, но предизвика и много коментари относно това дали един журналист трябва да се държи по този начин дори извън ефира.

Снимки: БТА

Породиха се и въпроси дали записаните извън ефир и изказванията на журналисти трябва да бъдат излъчвани по телевизията.

Според някои медийни коментари скандалът с Джамбруно целял да нанесе удар по репутацията на премиера Мелони. Някои медии дори предположиха, че ударът е бил замислен от клана Берлускони, който контролира и партията "Форца Италия", недоволна, че играе второстепенна роля в управляващата коалиция, ръководена от партията "Италиански братя" на Мелони. Представители на семейство Берлускони и на "Форца Италия" опровергаха този прочит на ситуацията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгия, Германия и Нидерландия с обща кандидатура за домакинство на Мондиала за жени през 2027 г.
Белгия, Германия и Нидерландия с обща кандидатура за домакинство на Мондиала за жени през 2027 г.
Ердоган: Хамас не е терористична организация, а освободителна група
Ердоган: Хамас не е терористична организация, а освободителна група