НОВИНИ

Блинкен пристигна в Египет в момент на избухнало насилие в Близкия изток

блинкен пристигна египет момент избухнало насилие близкия изток
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:27, 29.01.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна днес в Египет в началото на близкоизточното си пътуване, по време на което ще се опита да намали израелско-палестинското напрежение след избухването на насилие.

Блинкен, който ще пътува в понеделник и вторник до Йерусалим и Рамала след спирката си в Кайро, отдавна планираше посещението си, за да се запознае с новото дясно правителство на Израел. Пътуването придоби нова актуалност след някои от най-тежките прояви на насилие от години насам.

В петък палестински стрелец уби седем души пред синагога в квартал на заселници в Източен Йерусалим, а в събота последва още едно нападение.

В четвъртък девет души бяха убити при нахлуването на израелската армия в бежанския лагер Дженин на Западния бряг в една от най-смъртоносните операции от години.

Израел заяви, че е бил насочен срещу бойци на "Ислямски джихад", а по-късно удари управляваната от "Хамас" ивица Газа в отговор на ракетен обстрел.

Блинкен ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския лидер Махмуд Абас и ще призове "да се предприемат стъпки за деескалация на напрежението", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Ведант Пател, който осъди "ужасяващото" нападение срещу синагогата.

Насилието вероятно ще бъде част от разговорите между Блинкен и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, чиято традиционна роля на посредник в Близкия изток помогна на страната да остане ключов партньор на САЩ, въпреки критиките на президента Джо Байдън към състоянието на човешките права.

Съединените щати, които са в близки отношения с Израел, исторически имат водеща роля в дипломацията за Близкия изток.

Експертите обаче се съмняват, че Блинкен ще успее да постигне някакъв пробив.

"Най-доброто, което могат да направят, е да запазят нещата стабилни, за да избегнат нов май 2021 г.", каза Аарон Дейвид Милър, ветеран в преговорите в САЩ, визирайки 11-дневните боеве между Израел и Хамас, които приключиха с прекратяване на огъня с посредничеството на Египет.

Гейт Ал-Омари, бивш палестински служител, който сега работи във Вашингтонския институт, очаква Блинкен да повтори традиционните позиции на САЩ, а не да открие нови пътища.

"Самото пътуване е посланието", каза той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сасуоло разгроми Милан на "Сан Сиро"
Сасуоло разгроми Милан на "Сан Сиро"
Берое привлече албански полузашитник под наем до края на сезона
Берое привлече албански полузашитник под наем до края на сезона