НОВИНИ

Близо 1500 ковид повиквания само за седмица към Спешна помощ в София

близо 1500 ковид повиквания седмица спешна помощ софия
bnt avatar logo
от БНТ
07:28, 17.03.2021
Чете се за: 04:45 мин.
Още
Слушай новината

1482 ковид повиквания е обслужила само за седмица Спешната помощ в София. 129 от обажданията са били за деца. Това съобщи на брифинг говорителят на столичния Център за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска.

„Има много хоспитализирани в болниците. Вирусът се подмладява. Това трябва да бъде сигнал към нас и да погледнем сериозно към въведените мерки. Здравната система, въпреки че до този момент устоя на ръба на възможностите си, трябва да бъде пощадена. Хората са безкрайно уморени и изнервени. В емоционален и психически план работим всички на ръба“, заяви Сунгарска.

„Моля ви, пощадете всички хора, които работят в здравната система. Всички сме на ръба. Не можем да се справим с такъв тежък наплив. Моля ви, спазвайте мерките. Пренаредете приоритетите си за известно време. Не е нужно всички да се бутаме в моловете, ресторантите, в магазините. Кому е нужно това? Моля ви, пощадете ни“, апелира тя.

Предлагат затваряне на молове, ресторанти, училища, детски градини и фитнеси в София

Спешната помощ продължава да работи в пълна мобилизация, лекарите полагат извънреден труд, заяви Катя Сунгарска. По думите ѝ в София-град работят с около 25-30, до 35 екипа, „но това е крайно недостатъчно при данните, които имаме“.

"Нека да спазваме това, което здравните власти казват, че е ни предпази", апелира тя.

„Ако всички заедно проявим съпричастие и грижа към собствения си живот и здраве, както и към живота и здравето на близките си, смятам, че можем да се справим и да не достигаме до тези много тежки моменти, които преживяхме октомври, ноември и декември миналата година“, заяви Катя Сунгарска.

„Към днешна дата имаме 470-500 повиквания за едно 12-часово дежурство. От всички тези повиквания 50 пациента с ковид се преглеждат от нашите екипи и се оставят в дома. Между 30-40 души се хоспитализират за едно 12-часово дежурство“, съобщи д-р Нина Ръсина, началник „Медицински дейности“ в ЦСМП-София.

„Извън болните, които се обслужват на място в домовете им, и част от тях се хоспитализират, доста пациенти се обаждат по телефона да задават различни въпроси – относно симптомите, лечението, относно тяхното състояние. Или тези, които са си поставили първа или втора доза ваксина, имат някакви оплаквания, също се обаждат да задават въпроси. Ежедневно обажданията с въпроси за COVID-19, са над 100“, посочи още д-р Ръсина.

По този повод Катя Сунгарска помоли тези хора, една част които вероятно не са пациенти, а просто са притеснени, да търсят личните си лекари за консултация, а не Спешна помощ. „Цялата система е претоварена, включително колегите в болниците Те също работят на максимум“, акцентира тя.

„Не знам какво трябва да се случи и колко човешки живота да се изгубят, за да се разбере, че това е една тежка пандемия, един много тежък вирус, който мутира и става все по-злокобен. За определен период от време просто трябва да бъдем съпричастни , смирени и да спазваме това, което здравните власти казват, че ще ни предпази“, коментира говорителят на ЦСМП-София.

Според данните за хода на заразата вчерашният ден бележи най-мрачните резултати от началото на пандемията досега. Третата вълна на COVID-19 продължава да настъпва.

Натискът върху болниците расте. Около 75% от леглата в София са заети. В "Александровска", "Пирогов" и Военномедицинска академия леглата са почти изчерпани. Увеличават се настанените в интензивни отделения.

В сряда решават за по-строги мерки в София

Затова властта готви пълно затваряне на София и областта. Очаква се новите мерки да важат минимум 14 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат затягане на мерките и в Бургас
Предлагат затягане на мерките и в Бургас
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ