НОВИНИ

Близо 3000 души на ден остават без работа от въвеждането на извънредното положение

bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 02.04.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

В цялата страна има рязко увеличение на броя на регистрираните безработни. Дълги опашки се извиха пред Бюрата по труда в големите градове. От там призоваха хората да използват електронните услуги, за да си спестят дългото чакане и да няма големи струпвания.

Първи без работа останаха заетите в сферата на хотелиерството, ресторантьорството и транспорта.

За да няма струпване на много хора, като превантивна мярка са обособени различни входове. На всеки предварително се раздават заявления за попълване.

През втората половина на март 1330 души са подали документи за безработни. Голяма част от тях са хора, върнали се от чужбина.

Иванка Власева, директор на Бюро по труда - Пловдив: С най-голям дял са били тези, заети в икономическа дейност "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - 26,4%. Следват секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" с 14,7%, "Преработваща промишленост" - 13,9%.

Румяна Колева от Варна е сред освободените от работа по време на извънредното положение. И тя, като десетки други, чака с часове, за да се регистрира на трудовата борса.

Румяна Колева: Мисля, че трябва да има човек, който вътре да дава някакви талончета с определена дата, с определен час и така ще бъдат по-добре разпределени хората, вместо непрекъснато да излизат и да ни се карат.

Най-засегнатите от разпространението на коронавируса сектори в региона са ресторантьорството, хотелиерството, търговията и транспорта.

От Бюрото по труда в морския град приканват хората да се регистрират като използват електронните услуги в сайта на Агенцията по заетостта.

Татяна Жекова, и. д. директор на Бюро по труда - Варна: Там има линкове към Държавна агенция за електронно управление, където могат да си изкарат и безплатен квалифициран електронен подпис, с който да си направят регистрациите и в Бюро по труда, и в НОИ.

Големите предприятия в Монтана и региона работят, макар и с намален капацитет. Част от работниците са в отпуск, но засега съкращения няма. Най-потърпевши от извънредното положение са малкия и средния бизнес, дребни търговци и занаятчиите.

Във Варна и Пловдив вече има интерес към новата мярка за подпомагане на бизнеса 60/40.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама депутати са с коронавирус, НС заседава извънредно утре (ОБЗОР)
Двама депутати са с коронавирус, НС заседава извънредно утре (ОБЗОР)
Дистанционното обучение на учениците ще продължи поне до 13 май (ОБОБЩЕНИЕ)
Дистанционното обучение на учениците ще продължи поне до 13 май (ОБОБЩЕНИЕ)