НОВИНИ

"БНТ зад кадър": Петър Георгиев: Никога не знаеш къде можеш да откриеш впечатляващи герои

петър георгиев
bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 08.07.2023
Чете се за: 09:12 мин.
Общество
Слушай новината

Качественото телевизионно съдържание в Българската национална телевизия изисква професионализъм, всеотдаен труд, отговорност към зрителите при спазване на принципите на журналистическата етика, постоянно усъвършенстване и надграждане на индивидуалните умения, но и безспорно – работа в екип.

В поредица от разговори с журналисти от БНТ – репортери, редактори, продуценти, режисьори – ще представим лицата на обществената телевизия – тези, които не са свикнали да дават "интервюта", но определено имат какво да кажат.

Петър Георгиев е редактор на предаването "Панорама" по БНТ 1. Професионалната си кариера започва като репортер на "По света и у нас". Отразява теми и събития в сферите на политиката, дезинформацията, технологиите, науката и спорта. По време на българското европредседателство през 2018 г. води предаването "#Европа" на обществената телевизия. Георгиев е и автор на документалния футболен подкаст "Виктория". Завършва висшето си образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университета на Мисури в град Колумбия.

"Панорама", една от емблемите на БНТ, винаги е била и е в крак с времето. Вашите интервюта и репортажи са доказателство за това. Как се присъединихте към екипа на Бойко Василев?

Благодаря за добрите думи. Не съм си представял, че някога ще работя за "Панорама". Като дете това беше предаване, което гледах с дядо си. Все му се чудех защо обръща толкова голямо внимание на политиката. Моята голяма страст беше спортът. Но животът ти поднася изненади. И така се присъединих към екипа на предаването преди две години.

По това време бях натрупал известен опит като репортер в "По света и у нас". В редакцията на новините знаят, че обичам по-дългите форми на отразяване, включително документална журналистика или разширени репортажи. Когато се появи възможност да произвеждам подобни материали за "Панорама", бях изключително поласкан и въодушевен.

Разбирам отговорността, която носим пред обществото, и давам всичко от себе си да отговарям на репутацията на тази медийна трибуна. Ценя всеки момент от работата си с личности като Бойко Василев, Катя Тодорова, Миглена Атанасова и другите прекрасни хора зад предаването. Уча се от тях постоянно.

Има ли среща от професионалния ви опит до момента, която да е предопределила журналистическия ви път? Разговор, който ви е вдъхновил, изречение, което няма да забравите?

През есента на 2019 г. имах възможност да се срещна с тогавашния изпълнителен редактор на "Ню Йорк Таймс" Дийн Баке. Онази вечер той получи медал на церемония в Университета на Мисури в град Колумбия.

Срещата ни след церемонията беше кратка, но остава в съзнанието ми и досега. Попитах Баке как в трудни моменти човек може да възроди любопитството си към света и желанието си да открива човешки истории. А той ми каза: "Просто излез навън".

Оттогава насам всеки път, когато се почувствам в творческа криза или изолиран от околната среда, просто излизам навън и се отварям към случайни срещи с хората в обществото ни. Това ми връща въодушевлението от живота. Никога не знаеш къде можеш да откриеш впечатляващи герои.

През 2018 г. в поредицата "#Европа" по БНТ изследвахте темите за фалшивите новини и дезинформацията, езика на омразата в социалните мрежи, дигиталната среда и обществения аспект на модерните технологии. Какво се промени оттогава досега?

Ако говорим за положителни промени, по мое мнение те не са много. Наблюдаваме същите тенденции, които се зародиха с разрастването на социалните мрежи – крайни мнения, вълни от грозни и обидни думи по адрес на съвсем обикновени хора и постоянен страх в обществото от настъпваща опасност. Този страх е използван от различни източници на дезинформация, включително политици, и създава впечатление за един безкраен и неизчерпаем конфликт.

Впечатлението ми е, че все още не можем да се ориентираме в информационния океан на съвременния свят. В ежедневието си сме затрупани от изображения, твърдения, слухове и обвинения, които не осмисляме. А те сякаш ни правят по-гневни хора.

Вярно е, че има далеч по-сериозна борба с дезинформацията, отколкото преди пет години. Но и самите дезинформационни операции са далеч по-агресивни. Всеки ден се питам кое е най-здравословното решение за нас като хора. Може би е да се оттеглим от социалните мрежи, да поемем въздух и да оценим красотата около себе си. Този призив сигурно напълно противоречи на работата ми в медия, но вярвам, че е добър съвет.

Днес на дневен ред е и изкуственият интелект. Застрашени ли са медиите и традиционната журналистика от ChatGPT?

При тази скорост на новите технологии журналистиката се оказа постоянно променящо се понятие. Дори самите журналисти често не могат да се съгласят кое е журналистика и кое не е. Така че за мен опасността не е толкова за професията, колкото за обществената информираност.

Хората сега са въодушевени от магията на ChatGPT. Тя им позволява за пет секунди да произведат поредица от думи, която може да мине за аналитичен текст, есе, дори поезия понякога. Но не трябва да забравяме, че със същите тези бързина и ефективност други хора използват изкуствен интелект да бълват дезинформация и убедителни конспиративни теории. Ето това е голямата заплаха за мен. Готови ли сме за невижданото количество неверни твърдения и фалшиви снимки, видеа и звуци, с които ще се сблъскаме съвсем скоро? Едва ли. Но ще се радвам някой да ме опровергае.

През последните години БНТ отправя поглед към по-младата аудитория, дава възможност за изява на все повече прохождащи журналисти, които да обогатяват ефира със своята креативност и талант. Каква е вашата лична и професионална мисия като част от обществената телевизия?

Във всяка професия смяната на поколенията е естествен и, вярвам, положителен процес. В журналистиката това е особено важно, защото редакциите в най-добрия случай са демократични структури, където трябва да има вътрешен сблъсък на мнения. Така всеки репортер или редактор, в зависимост от опита и интересите си, може да предложи различни идеи и гледни точки за това кои са истински важните проблеми на деня.

Според мен подмладяването не трябва да става на всяка цена. Само защото някой има свеж поглед, не означава, че разбира отговорността на обществените медии. Но през годините БНТ е показвала многократно, че умее да обучава и изгражда качествени журналисти. Самият аз съм благодарен за последователната политика на телевизията да застава зад млади репортери, често току-що завършили студенти. Вярвам, че зрителите също ценят този подход.

Моята професионална мисия е да дам миниатюрния си принос към общото ни знание за България и света около нас. Всеки журналистически материал би следвало да обогатява това знание. А личната ми мисия е да покажа, че хората не сме чак толкова различни. Повечето от нас споделят едни и същи страхове, страсти, тревоги и мечти. Но е по-лесно да го разберем на живо, отколкото в интернет.

Интервюто взе Любомила Бучинска.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС направи две промени в програмата за първия кръг на Първа лига
БФС направи две промени в програмата за първия кръг на Първа лига
Новак Джокович не остави шансове на Вавринка и е в осминафиналите на Уимбълдън
Новак Джокович не остави шансове на Вавринка и е в осминафиналите на Уимбълдън